Home / Centri A-Z / Crohnova bolest

Crohnova bolest

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Crohnova bolest

Što je Crohnova bolest?

Crohnova bolest (regionalni enteritis, granulomatozni enteritis, ileokolitis) je kronična upala crijevne stijenke koja se najčešće pojavljuje u najnižem dijelu tankog crijeva (ileumu) i u debelom crijevu, ali se može pojaviti i u bilo kojem drugom dijelu probavnog sustava od ustiju do čmara (anusa) i čak na koži oko anusa.

Crohnova bolest dobila je ime po dr. Burrill B. Crohnu, koji ju je prvi opisao 1932. s kolegama dr. Leonom Ginzburgom i dr. Gordonom D. Oppenheimerom.

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis se ubrajaju u kroniču upalnu bolest crijeva, te ih je ponekad teško razlikovati. Crohnova bolest zahvaća potpunu debljinu crijevne stijenke, za razliku od ulceroznog kolitisa koji obično ne zahvaća punu debljinu crijeva i nikada ne pogađa tanko crijevo.

Povezano s Crohnovom bolesti

Kronične upalne bolesti crijeva su nezarazne upalne bolesti crijeva nejasnog uzroka. Javljaju se u dva osnovna oblika: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Bolesti imaju određene sličnosti obzirom da obje zahvaćaju probavnu cijev, kroničnog su tijeka, liječe se sličnim lijekovima, autoimunog su porijekla. Međutim, postoje i značajne razlike obzirom na kliničku sliku i moguće komplikacije.

Poznato je da na spomen kolonoskopije većina ljudi pomisli na nešto neugodno i bolno, stoga smo željeli u razgovoru s dr. Hrvojem Ivekovićem sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb, saznati više o navedenoj pretrazi, za koju se iz dana u dan potvrđuje da njena pravodobna primjena spašava ljudske živote.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje