Pušten u rad prvi Neuro Bi-plane uređaj u Hrvatskoj


Pušten u rad prvi Neuro Bi-plane uređaj u Hrvatskoj

Jučer je ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić prisustvovao svečanom otvorenju i puštanju u rad novog Neuro Bi-plane uređaja u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Neuro Bi-plane prvi je takav uređaj u Hrvatskoj, koji je Ministarstvo zdravlja kupilo za potrebe te državne bolnice. Njegova cijena, nakon provedenog javnog natječaja, s PDV-om iznosi 16,9 milijuna kuna. Cijena uključuje uređaj te njegovo održavanje i servisiranje u idućih šest godina.

Dosad su hrvatski pacijenti na pretrage i zahvate Bi-planeom odlazili u inozemstvo, što više neće morati činiti, a za  očekivati je da će interes za tu pretragu u Hrvatskoj pokazati i pacijenti iz drugih država.

Riječ je o jednom od najkompletnijih angiografskih uređaja te vrste u Europi, čime intervencijska neuroradiologija KBC Zagreb staje uz bok najboljim europskim bolnicama.

Zahvaljujući Neuro Bi-planeu znatno će se proširiti mogućnost zbrinjavanja bolesnika s krvarenjima u glavi, ishemijskim inzultima i tumorima na bazi mozga, te uvelike olakšati
neuroradiološki intervencijski postupci.

Uvođenje novih procedura omogućit će liječenje oko 1.000 pacijenata godišnje, među kojima će biti oko 300 složenih procedura embolizacije patoloških promjena na krvnim žilama mozga, kao što su aneurizme, arteriovenske malformacije, duralno-arterijsko venske fistule te embolizacije tumora mozga i tumora na bazi mozga.

Ranom intervencijom povećat će se broj izliječenih, smanjiti mortalitet te spriječiti invaliditet bolesnika, što će za zdravstveni sustav predstavljati velike uštede. Primjerice, samo jedan bolesnik kod kojega u 50-oj godini života dođe do ishemijskog inzulta s trajnim invaliditetom, obitelj i društvenu zajednicu stoji daleko više od cijene svih procedura u jednoj godini.

Nova Bi-plane angiografska tehnologija omogućuje dvodimenzionalni i trodimenzionalni prikaz krvnih žila mozga nakon samo jedne aplikacije kontrastnog sredstva, zbog čega je sigurna i brža nego dosad. Liječnici ulaze u krvne žile u području prepone ili ruke te korištenjem sofisticiranih mikrokatetera i mikrožica, uz potporu 2D ili 3D slike, ulaze u
krvne žile mozga i mogu zatvarati mjesta krvarenja ili okludirati krvnu žilu koja snabdijeva krvlju tumorski proces na mozgu.

Na taj se način minimalno invazivnom tehnikom, bez otvaranja glave, može postići izlječenje kod jednog broja bolesnika koji inače ne bi mogli biti liječeni.