Razine vitamina D kod novorođenčadi povezane s rizikom od shizofrenije


Razine vitamina D kod novorođenčadi povezane s rizikom od shizofrenije

Rezultati studije provedene na 848 ispitanika pokazali su da snižene i povišene razine vitamina D kod novorođenčeta mogu povećati rizik za razvoj shizofrenije.

Inače, u prethodnim studijama provedenim na životnjama razine vitamina D povezane su s promjenama u razvoju mozga.

Za znanstvenike koji su sudjelovali u ovom istraživanju iznenađenje su bili rezultati koji su ukazivali da i povišene razine vitamina D mogu povećati rizik za razvoj shizofrenije. Naime oni su pretpostavljali da su samo niže razine vitamina D povezane s većim rizikom od shizofrenije.

Vitamin D često se naziva "vitamin sunca" jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima. Poznato je više aktivnih spojeva i zato govorimo o vitaminima grupe D. Kalciferol ima najveću biološku vrijednost. Ergokalciferol (D2) nastaje iz provitamina ergosterola koji je biljnog podrijetla, a kolekalciferol (D3) je životinjskog podrijetla.

Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri. 

Poznata je uloga vitamina D u resorpciji kalcijevih iona u probavnom traktu. Njegovo prisustvo povečava apsorpciju magnezija i stroncija. Neophodan je za fiziološku koncentraciju paratiroidnog hormona i mobilizaciju kalcija i fosfata iz kosti. Potreban je za formiranje normalnih kostiju i za kalcifikaciju rahitičnih. Može spriječiti i liječiti rahitis.

Također se koristi za jačanje imunološkog sustava, sprječavanje razvoja autoimunih bolesti te sprječavanje raka.

Obzirom da je vitamin D bitan za zdravlje, rezultati ove studije mogu podsjetiti kliničare da obrate više pozornosti na razine vitamina D kod svojih bolesnika.

Izvor:
Medscape