Redovito konzumiranje ribe smanjuje rizik od raka dojke


Redovito konzumiranje ribe smanjuje rizik od raka dojke

Analiza 21 studije pokazala je da redovito konzumiranje masne ribe poput lososa, tune ili sardine može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja raka dojke.

Navedene ribe sadrže masne kiseline znane kao polinezasićene masne kiseline omega-3 tipa (PUFA n-3), a izgleda da povećano konzumiranje PUFA n-3 ima zaštitni učinak od raka dojke.

Naime, žene koje su najviše konzumirale PUFA n-3 imale su 14 posto manji rizik od raka dojke. Također, za svako dodatno konzumiranje 0,1 grama PUFA n-3, rizik od raka dojke se smanjivao za 5 posto.

Smatra se da su za smanjivanje rizika od raka dojke dovoljna 1-2 obroka masne ribe tjedno.

Inače, PUFA n-3 pomažu u reguliranju aktivnosti krvožilnog i imunosnog sustava, te smanjuju rizik od srčane bolesti.

Izvor:
BMJ