Resinkronizacijska terapija kod zatajivanja srca korisnija za žene


Resinkronizacijska terapija kod zatajivanja srca korisnija za žene

Nova studija pokazala je da žene koje pate od zatajivanja srca imaju više koristi od resinkronizacijske terapije nego muškarci. Također, pokazalo se da se resinhronizacijski elektrostimulatori (pacemakeri) češće ugrađuju muškarcima nego ženama.

Resinkronizacijska terapija kod zatajivanja srca pomoću elektrostimulatora (pacemakera) poboljšava koordinaciju otkucaja srca. Navedena terapija u žena smanjuje rizik od zatajivanja srca ili smrti za 60 posto, a u muškaraca za 26 posto.

Ovi rezultati mogli bi kao posljedicu imat razvoj novih smjernica za liječenje zatajivanja srca, posebno za muškarce, te posebno za žene. Tim više, što je srčana bolest drugačija u žena nego kod muškaraca.

Prema trenutnim smjernicama resinkronizacijska terapija kod zatajivanja srca preporuča se u pacijenata kod kojih QRS kompleks traje 150 ms ili dulje. Duže vrijeme ukazuje na odgođenu električnu funkciju.

No, pokazalo se da žene s QRS kompleksom koji traje od 130 do 149 ms imaju puno veću korist od resinkronizacijske terapije nego muškarci s istim QRS kompleksom.

Inače, resinhronizacijski elektrostimulatori imaju, za razliku od tzv. "običnih" elektrostimulatora, jednu elektrodu više.

Izvor:
JAMA Internal Medicine