Reumatoidni artritis može udvostručiti rizik za razvoj KOPB-a


Reumatoidni artritis može udvostručiti rizik za razvoj KOPB-a

Izraelsko istraživanje provedeno na više od 31.000 ispitanika pokazalo je da osobe s reumatoidnim artritisom (RA) imaju dva puta veći riziku za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) nego zdrave osobe. 

Incidencija kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u bolesnika s reumatoidnim artritisom (RA) bila je 8,9 posto, a u zdravih osoba 4,4 posto.

Prema mišljenju znanstvenika slične promjene u osnovnim fiziološkim procesima uzrokuju pojavu simptoma u reumatoidnom artritisu i KOPB-u te bi daljnja istraživanja mogla otkriti vezu kod tih promijenjenih genetskih i autoimunih procesa.

Reumatoidni artritis, kronična autoimuna bolest, razlikuje se od osteoartritisa, čestog oblika artritisa koji se javlja u osoba starije životne dobi. Reumatoidni artritis uzrokuje bol, otok i ukočenost zglobova, no može utjecati i na druge dijelove tijela.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je djelomično reverzibilna opstrukcija dišnih puteva izazvana upalnim odgovorom na na toksine, često na duhanski dim. Simptomi KOPB-a su kronični produktivni kašalj i dispneja koji se razvijaju tijekom godina. Najčešći znakovi bolesti su oslabljen šum disanja i piskanje u prsima.

Izvor:
European League Against Rheumatism PR