Revolucionarni krvni test otkriva rak jednjaka 10 godina prije pojave simptoma


Revolucionarni krvni test otkriva rak  jednjaka 10 godina prije pojave simptoma

Revolucionarni test krvi, koji djeluje kao detektor dima, može otkriti karcinom jednjaka do 10 godina prije nego što se pojave prvi simptomi karcinoma. Test koji su razvili britanski znanstvenici sa Swansea University mogao bi biti dostupan u idućih pet godina. Spomenuti krvni test otkriva mutacije koje se pojavljuju u crvenim krvnim stanicama prije pojave simptoma i znakova karcinoma. Već u roku od par sati, pacijent će moći znati boluje li od karcinoma jednjaka.

Kod novog testa mogla bi se primjeniti stara izreka, nema dima bez vatre, obzirom da u ovom slučaju, nema karcinoma bez mutacije.

Dosada se novi krvni test pokazao uspješnim u detektiranju karcinoma kod oboljelih od raka jednjaka, a trenuto je u toku ispitivanje navedenog testa kod oboljelih od raka gušterače.

Inače, sam krvni test košta svega 35 GBP, a njegova primjena može znatno pospješiti uspješnost liječenja karcinoma jednjaka te smanjiti troškove liječenja. Smatra se da bi se novi krvni test mogao koristiti kao opće sredstvo probira za rak jednjaka.

U zdravih osoba može se naći svega nekoliko mutiranih crvenih krvnih stanica na milijun stanica. No, u osoba koje imaju karcinom njihov broj se povećava za više od 10 puta.

Kod oboljelih od raka jednjaka, prosječno vrijeme preživljavanja iznosi samo 12 mjeseci, a samo 15 posto njih preživi pet godina, obzirom da se karcinom u većini slučajeva dijagnosticira u uznapredovaloj fazi bolesti.

Izvor:
Cancer Research UK, British Science Festival