SAD: Rizik od pretilosti u djetinjstvu veći kod manjina


SAD: Rizik od pretilosti u djetinjstvu veći kod manjina

Američko istraživanje pokazalo je da čimbenici rizika za razvoj pretilosti u djetinjstvu počinju djelovati prije rođenja i utječu više na crnce i Hispanjolce nego na bijelce. Stoga znanstvenici savjetuju da preventivne mjere treba poduzeti u najranijim fazama djetetova života.

"Djeca crnaca i Hispanjolaca imaju veći rizik za gotovo svaki čimbenik rizika koji doprinosi mogućnosti razvoja pretilosti u djetinjstvu. Ako ćemo čekati da djeca dođu u predškolsku dob da bi riješili problem pretilosti možda ćemo već zakasniti u rješavanje ovog problema, smanjenju razlike u pretilosti u dječijoj dobi između rasnih i manjinskih etničkih skupina" navodi autorica studije dr. Elsie Taveras.

Dr. Elsie Taveras i njezini kolege proučavali su 1.343 bijelih, 355 crnih i 128 Hispanjolskih majka-dijete parova kroz trudnoću do djetetove četvrte godine.

Istraživači su identificirali sljedeće čimbenike rizika za pretilost u djetinjstvu: pretile majke, majke s depresijom ili gestacijskim dijabetesom, započinjanje konzumiranja krute hrana prije četvrtog mjeseca starosti, nedovoljno spavanje, rani prekid dojenja, prekomjerno gledanje TV-a, prekomjerno kozumiranje zaslađenih napitaka i dr.

"Dobra vijest je da se svaki od tih čimbenika rizika može smanjiti promjenom životnih navika" ističe dr. Taveras. "Liječnicima je dužnost da potaknu majke da što duže doje te trebaju savjetovat roditelje da maknu televizore iz dječijih soba. Naravno djecu treba potaknuti i na zdravu prehranu te na zdrave navike spavanja” objašnjava dr. Taveras.

Jednostavnim koracima djeci se može pomoći da izbjegnu pretilost i zdravstvene problema te dobiju zdrav početak u životu.

Izvor:
Pediatrics