Sindrom iritabilnog crijeva nije povezan s većim rizikom od Parkinsonove bolesti


Sindrom iritabilnog crijeva nije povezan s većim rizikom od Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest, sa simptomima koji uključuju drhtanje u mirovanju, bradikineziju i ukočenost. Obično se ovi simptomi javljaju nekoliko godina prije dijagnoze Parkinsonove bolesti, s kognitivnim oštećenjem i gastrointestinalnim problemima koji prethode motoričkim simptomima.

Specifična etiologija Parkinsonove bolesti je nepoznata; međutim, bolest može biti uzrokovana okolišnim i genetskim čimbenicima. Postoje dokazi koji povezuju Parkinsonovu bolest s gastrointestinalnim simptomima, koji bi mogli biti povezani s promjenama u crijevnom mikrobiomu, povećanom crijevnom propusnošću ili komunikacijom između crijeva i mozga.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je funkcionalna gastrointestinalna bolest koju karakterizira ponavljajuća ili kronična nelagoda u trbuhu i promjene crijeva. Trenutna istraživanja ukazuju na moguću povezanost između Parkinsonove bolesti i IBS-a; međutim, rezultati ovih studija su nedosljedni.

No, nova studija ukazuje da je rizik od Parkinsonove bolesti smanjen među pacijentima sa sindromom iritabilnog crijeva. Unatoč ovim rezultatima, smatra se, da su potrebne dodatne studije kako bi se bolje razumio potencijalni odnos između sindroma iritabilnog crijeva i Parkinsonove bolesti te razjasnili temeljni mehanizmi.

Izvor:
Parkinson’s Disease