Sve više tinejdžerica pati od velikog depresivnog poremećaja


Sve više tinejdžerica pati od velikog depresivnog poremećaja

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u učestalost velikog depresivnog poremećaja u mladih djevojaka značajno se povećava tijekom razdoblja adolescencije.

Naime pokazalo se da je oko 5 posto 12-godišnjakinja imalo epizodu velikog depresivnog poremećaja u prethodnoj godini, naspram 15 posto 15-godišnjakinja, što predstavlja trostruko povećanje.

Procjenjuje se da je u SAD-u oko 1,4 milijuna djevojaka u dobi od 12 do 17 godina u prethodnoj godini iskusilo barem jednu epizodu velikog depresivnog poremećaja.

Rezultati ovog istraživanja predstavljaju važnu informaciju kako za prevenciju, tako i za liječenje depresije, ističu stručnjaci.

Zanimljivo je da su djevojke u dobi od 12 do 17 godina izložene tri puta većem riziku da će imati epizodu velikog depresivnog poremećaja nego dječaci te dobi (12 posto vs. 4,5 posto).

Nejasno je zašto postoji takva razlika među spolovima, a pretpostavlja se da joj doprinosi više čimbenika poput psiholoških, bioloških i socijalnih.

Epizodu velikog depresivnog poremećaja karakterizira gubitak interesa i zadovoljstva u uobičajenim aktivnostima koja pričinjavaju zadovoljstvo tijekom dva ili više tjedana te simptomi poput smanjenja energije, povećanog zamora, smanjenja koncentracije, poremećenog sna i apetita.

Prema mišljenju nekih stručnjaka čak i početne znakove neraspoloženja treba uzeti ozbiljno te se treba odmah stručno intervenirati. Naravno, rana stručna intervencija ne uključuje odmah primjenu lijekova, već podrazumijeva savjetovanje i socijalnu podršku.

Izvor:
National Survey on Drug Use and Health