Sve više žena s rakom dojke u početnom stadiju se odlučuje za lumpektomiju


Sve više žena s rakom dojke u početnom stadiju se odlučuje za lumpektomiju

Američko istraživanje je pokazalo da se sve više žena s rakom dojke koji je u početnom, neinvazivnom stadiju odlučuje za manje opsežne kirurške zahvate. Jednako tako, treba spomenuti da nažalost raste i broj žena koje su se odlučile za uklanjanje obje dojke, iako ova metoda ne poboljšava preživljavanje.

Tijekom istraživanja gotovo 20 godina je praćeno više od 121.000 žena kojima je dijagnosticiran duktalni karcinom in situ, kod kojega stanice raka bujaju unutar kanalića, bez prodora u okolno tkivo strome.

Pokazalo se da je u navedenom vremenskom razdoblju učestalost totalnih mastektomija pala s 45 posto na 19 posto, dok je učestalost lumpektomija s terapijom zračenja porasla s 24 na gotovo 47 posto. Broj dvostrukih mastektomija je porastao s 0 na 8,5 posto, a bile su češće među mlađim ženama.

Također, pokazalo se da je biopsija u sentinel limfnim čvorovima postala znatno učestalija nego uklanjanje brojnih limfnih čvorova.

Što se tiče stope preživljavanja nakon 10 godina, ona je za žene koje su bile podvgnute lumpektomiji u kombinaciji s terapijom zračenja iznosila oko 90 posto, za žene s totalnom mastektomijom 86 posto, te za žene sa samom lumpektomijom oko 81 posto.

Izvor:
Duke Cancer Institute PR