Svjetski dan limfoma - 15. rujan


Svjetski dan limfoma - 15. rujan

Limfomi su zloćudne bolesti limfocita, od kojih u Hrvatskoj godišnje oboli oko 670 osoba, dok se u svijetu svakodnevno dijagnosticira skoro 1.000 novooboljelih. Na Svjetski dan limfoma želi se ukazati na opasnosti od te bolesti i važnost ranog prepoznavanja simptoma, rane dijagnoze i liječenja.

I ove godine Hrvatska udruga leukemija i limfomi prigodnim je programom  u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Osijeku  i Slavonskom Brodu, obilježila Svjetski dan limfoma, s ciljem da se građani upoznaju s novim mogućnostima liječenja limfoma i potrebama bolesnika s limfomima.

Limfomi se dijele u dvije velike skupine: Hodgkinova bolest i non-Hodgkinovi limfomi ili limfocitni limfomi. Dok rizik pojave non-Hodgkinovog limfoma raste s dobi, Hodgkinov limfom češće se javlja u mlađoj životnoj dobi.

Prvi simptom limfoma najčešće je bezbolan otok jednog ili više limfnih čvorova. Opći simptomi koji se mogu javiti su: temperatura viša od 38C bez poznatog uzroka, noćno znojenje,  malaksalost, gubitak težine, kašalj i bol u prsištu te svrbež kože. Ti simptomi mogu nastati i kao posljedica infekcija ili drugih zdravstvenih problema, no ako imate otok limfnih čvorova ili ostale navedene simptome u trajanju duljem od dva tjedna, svakako se javite svom liječniku.

Nije sasvim jasno zašto neki ljudi obole od limfoma, a drugi ne, no kao faktori koji pridonose riziku identificirani su oslabljeni imunološki sustav, neke infekcije te okolišne izloženosti.