Tamna čokolada može poboljšati sposobnost hodanja u bolesnika s perifernom arterijskom bolesti


Tamna čokolada može poboljšati sposobnost hodanja u bolesnika s perifernom arterijskom bolesti

Brojne studije su pokazale da je umjereno konzumiranje tamne čokolade dobro za zdravlje. Rezultati nove studije dodatno su osnažili navedenu tvrdnju, naime pokazalo se da konzumiranje tamne čokolade može poboljšati sposobnost hodanja u bolesnika s perifernom arterijskom bolesti.

Inače, u SAD-u više od 8 milijuna ljudi pati od periferne arterijske bolesti. Periferna arterijska bolest donjih ekstremiteta je ozbiljan kardiovaskularni poremećaj i prediktor je srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnog mortaliteta. Naime, radi se o aterosklerozi donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju.

Blaga periferna arterijska bolest može biti asimptomatska ili uzrokovati intermitentne klaudikacije (bol u grupi mišića zahvaćenih ishemijom koja se javlja tijekom vježbanja i hodanja), dok teži oblik bolesti uzrokuje bol u mirovanju i atrofiju kože ekstremiteta, cijanozu, ishemičke ulkuse i gangrenu.

Ipak, najčešći simptomi periferne arterijske bolesti su grčevi, bol ili umor u mišićima nogu tijekom hodanja, što znači da oboljeli od nje ne mogu bez zaustavljanja i predaha dulje hodati.

Svakako treba spomenuti da su neka prethodna istraživanja ukazala na blagotvorni učinak tamne čokolade po kardiovaskularni sustav, a polifenoli su bili odgovorni za njega.

Ovo istraživanje je pokazalo da 40 grama dnevno tamne čokolade može u prosjeku produžiti hod za 17 sekundi i gotovo 12 metara. Naime, tamna čokolada poboljšava protok krvi i smanjuje oksidativni stres.

Osim tamne čokolade, kapare i lješnjaci su također bogati polifenolima.

Izvor:
FASEB Journal