Terapija zračenjem može kod oboljelih od raka dojke povećati rizik od srčane bolesti


Terapija zračenjem može kod oboljelih od raka dojke povećati rizik od srčane bolesti

Rezultati nove studije pokazali su da terapija zračenjem, koja se primjenjuje u liječenju raka dojke u početnom stadiju, može povećati rizik za razvoj srčane bolesti. Povećanje rizika od srčane bolesti varira od 0,05 do 3,5 posto, ovisno o tome kako je primjenjena terapija zračenjem, te koliko je neka žena imala rizik od srčane bolesti.

Najvećem riziku od srčane bolesti izložene su žene u kojih se zrači lijeva dojka dok leže na leđima, te žene koje imaju veći rizik od razvoja srčane bolesti.

Zračenje lijeve dojke povećava rizik od srčane bolesti obzirom da se prilikom tog zračenja zrači i srce.

Najmanji rizik od srčane bolesti imaju žene kod kojih se zrači desna dojka dok su u polažaju licem prema dolje. Kada se primjenjuje zračenje desne strane, srce je potpuno izvan dosega zračenja.

Inače, doze zračenja koje se danas primjenjuju za liječnje raka dojke puno su niže od doza koje su se primjenjivale prije 20 godina.

Za žene kod kojih se terapija zračenjem primjenjuje za lijevu dojku, rizik od razvoja srčane bolesti može se smanjiti tako da žena leži licem prema dolje tijekom zračenja.
Jednako tako, rizik od srčane bolesti može se smanjiti nepušenjem, te održavanjem krvnog tlaka i kolesterola u granicama normale.

Izvor:
JAMA Internal Medicine