Test sline i krvi može predvidjeti recidiv orofaringealnog karcinoma uzrokovanog HPV-om


Test sline i krvi može predvidjeti recidiv orofaringealnog karcinoma uzrokovanog HPV-om

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da se pomoću krvnog testa i testa sline može predvidjeti ponovna pojava orofaringealnog karcinoma koji je uzrokovan humanim papilomavirusom (HPV).

Inače, učestalost orofaringealnih karcinoma koji su povezani s HPV infekcijom je u porastu, pa je tako 70 posto orofaringealnih karcinoma uzrokovano HPV-om.

Osim humanog papilomavirusa (HPV), konzumiranje alkohola i pušenje, također mogu biti odgovorni za nastanak orofaringealnog raka.

Kod recidiva orofaringealnog karcinoma pacijenti obično imaju ulceracije, bol ili kvržicu u vratu.

Trenutno dostupne pretrage ne otkrivaju vrlo rani rast karcinoma, a sijela karcinoma kao što su tonzile, grkljan i baza jezika, otežavaju liječnicima uočavanje lezije.

Svakako treba spomenuti da do 90 posto pacijenata s orofaringealnim karcinomom koji je uzrokovan HPV-om, a otkriven u početnom stadiju, može preživjeti najmanje dvije godine. U slučaju recidiva karcinoma, više od 50 posto pacijenata živjet će još najmanje dvije godine. No, zahvaljujući novom testu krvi i sline, stopa preživljavanja se može poboljšati.

Prisutnost DNK HPV-a u slini nakon terapije ukazivala je na recidiv u 20 posto slučajeva, dok je prisutnost DNK HPV-a u krvi predvidjela recidiv karcinoma u 55 posto slučajeva.

Otkrivanje DNK HPV-a u slini i u krvi, nakon terapije, predvidjelo je pojavu recidiva u 70 posto slučajeva.

Izvor:
JAMA Otolaryngology