Tjelovježba može pomoći u borbi protiv zatajivanja srca


Tjelovježba može pomoći u borbi protiv zatajivanja srca

Rezultati studije provedene na 60 bolesnika sa zatajivanjem srca i 60 zdravih osoba pokazali su da tjelovježba može usporiti gubitak mišićne mase te povećati snagu mišića i smanjiti upalu uzrokovanu starenjem i zatajivanjem srca.

Zatajivanje srca (zatajenje srca, srčana dekompenzacija) je skup simptoma (tegobe koje bolesnik osjeća) i znakova (nalazi koje liječnik opaža prilikom pregleda) koji upućuju na nemogućnost srca da ispuni svoju osnovnu zadaću, a to je opskrba organizma krvlju. Radi se o zatajivanju crpne (istisne) funkcije srca.

Inače zatajivanje srca je kronično stanje koje se često veže uz veći broj hospitalizacija te samim time i uz veće financijske troškove zdravstvenog sustava.

Polovica ispitanika koji su sudjelovali u studiji bila je u dobi od 55 i manje godina, dok je druga polovica ispitanika bila u dobi od 65 i više godina.

Grupa ispitanika koja je vježbala, prakticirala je aerobne vježbe 20 minuta dnevno, tijekom pet dana u tjednu. Također, ista ta grupa, imala je i jedno 60-minutno grupno vježbanje tjedno, usredotočeno na povećanje izdržljivosti mišića.

Zanimljivo je da su rezultati studije pokazali da čak i stariji bolesnici sa zatajivanjem srca imaju koristi od redovitog vježbanja, što je u suprotnosti s mišljenjem nekih liječnika i osiguravajućih društava koji vjeruju da kardiološka rehabilitacija ne pomaže bolesnicima starije životne dobi.

Izvor:
Circulation