Tjelovježba može pomoći u ublažavanju depresije kod adolescenata


Tjelovježba može pomoći u ublažavanju depresije kod adolescenata

Britansko istraživanje pokazalo je da svakodnevna tjelovježba u trajanju od 30 minuta može ublažiti simptome depresije kod adolescenata za čak 63 posto.

Inače, 83 posto adolescenata koji su sudjelovali u istraživanju, na kraju 12-tjednog programa nije više bilo depresivno.

Tjelovježba kao terapija ima puno prednosti, nema nuspojave, a ima i velik broj pozitivnih učinaka po zdravlje, ističu stručnjaci.

Od ranije je poznato da intenzivno i dugotrajno vježbanje može povisiti razinu endorfina, kemijskog spoja u mozgu koji je povezan sa snižavanjem stresa. Smatra se da endorfini mogu smanjiti i mentalnu bol uzrokovanu depresijom.

Iako dokazi upućuju da je trenutno najučinkovitija terapija za adolescente s depresijom, kombinacija kognitivne bihevioralne terapije i antidepresiva, vježbe također mogu biti korisne u oporavku od depresije, smatraju stručnjaci.

Potencijalnu prepreku pri korištenju tjelovježbe kao terapije za depresiju predstavlja činjenica da je depresivne osobe vrlo teško motivirati za vježbanje.

Prema mišljenju stručnjaka potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdila uloga tjelovježbe u oporavku od depresije tijekom adolescencije.

Izvor:
Society for Neuroscience annual meeting