Tjelovježba može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma?


Tjelovježba može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma?

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da redovita tjelovježba može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma.

Naime pokazalo se da tjelovježba smanjuje razinu nealkoholne masne bolesti jetre u miševa koji su prehranom dobivali više masti. Inače, poznato je da su ljudi s nealkoholnom masnom bolesti jetre izloženi većem riziku od razvoja raka jetre.

Ovo istraživanje je važno jer otvara vrata za daljnja istraživanja koja bi trebala dokazati da redovita tjelovježba može smanjiti rizik od hepatocelularnog karcinoma u ljudi, ističu stručnjaci.

Hepatocelularni karcinom je jedan od najčešćih tumora, čini oko 5,4 posto svih vrsta raka. U Europi godišnje od njega umre oko 47.000 osoba.

Hepatocelularni karcinom je peti najčešći karcinom u muškaraca, te osmi u žena.

Najčešće kliničke manifestacije hepatocelularnog karcinoma su bol u trbuhu, gubitak tjelesne težine, tvorba u gornjem desnom kvadrantu i neobjašnjivo pogoršanje u prethodno stabilnog bolesnika s cirozom. Moguća je i vrućica. Ponekad krvarenje iz tumora uzrokuje krvavi ascites, šok ili peritonitis koji može biti prva manifestacija hepatocelularnog karcinoma.

Izvor:
International Liver Congress 2013