U SB Akromion ugrađen prvi umjetni menisk koljenskog zgloba u RH


U SB Akromion ugrađen prvi umjetni menisk koljenskog zgloba u RH

Liječnički tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion predvođen prof. dr. sc. Miroslavom Hašplom i dr. sc. Denisom Tršekom, nakon provedene edukacije u ortopedskom institutu Rizzoli u Bologni, odlučio je započeti sa ugradnjom umjetnog meniska (Meniscal scaffold, Actifit, Orteq Ltd, UK) i na taj način pacijentima pružiti dodatnu mogućnost liječenja. Ova operacija je indicirana u pacijenata s bolovima nakon vađenja dijela meniska, mlađe životne dobi, očuvanih ligamenata (ili rekonstruiranih oštećenih ligamenata), očuvane hrskavice i fiziološke osovine koljena.

Operacija meniska jedan je od najčešćih operacijskih zahvata u ortopediji. Najčešće se vadi oštećeni dio meniska, rjeđe se ozljeda može zašiti. U slučaju vađenja dijela meniska povećava se opterećenje hrskavičnog pokrova i s time njezino brže trošenje. Dolazi do razvoja ranijeg osteoartritisa. Kako bi se navedeno spriječilo dolazi u obzir transplatacija meniska iz kadavera ili se može ugraditi umjetni menisk.

Menisci u koljenu imaju oblik klinastih polumjeseca. To su komadi elastične hrskavice koji djeluju kao amortizeri i raspoređuju pritisak ravnomjerno između natkoljenice i potkoljenice u zglobu koljena i na taj način čuvaju hrskavicu u koljenu.

Oštećenja i puknuća meniska su najčešće ozljede koljena. U mladih bolesnika, puknuće meniska obično se javlja kao posljedica sportskih ozljeda, s najčešćim mehanizmom koji uključuje rotaciju i savijanje u koljenu pod opterećenjem.  Zato je meniscektomija (čišćenje meniska) najčešći kirurški zahvat u koljenu. Brojnim kliničkim studijama dokazano je da ako se odstrani više od 50 posto meniska, za 40 posto se ubrza razvoj artroze (gubitak hrskavice) u koljenu. Zbog svega navedenoga nadomjestak oštećenog meniska sa umjetnim meniskom ima vrlo bitnu ulogu u liječenju artroza koljena.

Biorazgradivi nosač (scaffold)  Actifit, primjenjuje se za djelomični gubitak meniska za razliku od transplantacije meniska gdje se zamjenjuje cijeli menisk sa svim rizicima krvlju prenosivih bolesti. Umjetni menisk zato ima puno širu primjenu jer može zamijeniti od samo malog dijela meniska pa do zamjene skoro cijelog meniska. Ugradnja umjetnog meniska traje puno kraće jer je manje zahtjevna metoda, kako za operatera, tako i za pacijenta.

Inače, Actifit je implantacijski nosač u obliku saća međusobno povezanih biokompatibilnih i biorazgradivih polimera s velikim brojem pora. Razvijen u posljednja dva desetljeća od strane vodećih znanstvenika i ortopedskih kirurga, Actifit je osmišljen kako bi pomogao pacijentima ponovno se vratiti aktivnom stilu života nakon što su pretrpjeli ozljedu meniska.

Mini invazivno artroskopski ugrađen ovakav poliuretanski biorazgradivi nosač pruža privremenu strukturu koja podržava urastanje krvnih žila koje nose pluripotentne stanice koje se vremenom diferenciraju u fibrokartilaginozno tkivo. S vremenom, se razgrađuje i zamjenjuje vlastitim funkcionalnim tkivom koje ima karakteristike slične prirodnom menisku.

Brojne kliničke studije koje su objavljene u priznatim svjetskim časopisima s kliničkim praćenjem duže od dvije godine, pokazuju da se stanja nakon djelomične resekcije meniska mogu na ovaj način vrlo uspješno liječiti. Višegodišnja praćenja ovakovih bolesnika pokazuju značajno smanjenje boli i funkcionalno poboljšanje u pacijenata. Nakon razdoblja rehabilitacije, pacijenti mogu postupno povećavati aktivnosti i potpuno se vratiti razini aktivnosti prije ozljede.

Djelatnici  bolnice Akromion posebno su ponosni što mogu ponuditi ovakav suvremen način biološkog liječenja bolesnicima i tako izbjeći povećan rizik razvoja artroze nakon meniscektomije.

dr-Haspl-i-dr-Trsek-1

Prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, dr. med. i dr. sc. Denis Tršek, dr. med.

Izvor:
SB Akromion