Unatoč rizicima, novorođenčadi se i dalje propisuju lijekovi protiv žgaravice


Unatoč rizicima, novorođenčadi se i dalje propisuju lijekovi protiv žgaravice

Usprkos poznatim brojnim rizicima, gotovo jedno od četiri novorođenčeta koja su bila hospitalizirana u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja, dobivalo je lijekove za ublažavanje žgaravice, ukazuje analiza podataka iz 43 američke dječje bolnice. Inače, brojna istraživanja su povezala korištenje lijekova za ublažavanje žgaravice kod visokorizične novorođenčadi s infekcijama, nekrotizirajućim enterokolitisom i većim rizikom od smrti. 

Lijekovi za ublažavanje žgaravice koji su povezani s navedenim neželjenim pojavama uključuju inhibitore protonske pumpe (IPP) i antagoniste H2 receptora.

Prema mišljenju stručnjaka, ovako veliki broj je iznenađujuć, obzirom da postoji velik broj studija koje povezuju spomenute lijekove sa štetnim posljedicama.

Dojenčad najčešće dobiva lijekove za ublažavanje žgaravice kada ima je dijagnosticirana gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), prirođena bolest srca, te bolesti uha, grla i nosa. No, upitno je da li navedeni lijekovi pomažu djeci liječenoj u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja. Sreća je da kod male nedonoščadi kojoj su propisani lijekovi za ublažavanje žgaravice, liječnici s primjenom ipak čekaju dulje vrijeme, dok dijete bude malo starije.

Nekrotizirajući enterokolitis je stanje u kojem je unutarnja površina crijeva oštećena i upaljena, a u ozbiljnim slučajevima dio crijeva može odumrijeti i tada nastaje puknuće (perforacija) crijeva i upala potrbušnice (peritonitis) te posljedično i sepsa koja može biti smrtonosna.

Izvor:
The Journal of Pediatrics