Home / Centri A-Z / Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je patološko stanje uzrokovano refluksom (vraćanjem) želučanog sadržaja u jednjak, a obuhvaća veliki raspon bolesti - neki pacijenti imaju simptome bez pojave upale sluznice dok drugi imaju ezofagitis ili uznapredovale komplikacije poput Barrettovog jednjaka i peptičkih striktura uz samo blage simptome. Pojam gastroezofagealnog refluksa uveden je tek oko 1930. god. kad je ustanovljeno da je peptički ezofagitis posljedica prisutnosti želučanih izlučevina u jednjaku.

Povezano s GERB-om

Približavanje kraja kalendarske godine često je povezano s pretjeranim uživanjem u hrani i piću. To je jedino doba u godini kada malo tko vodi brigu o zdravoj prehrani i koliko kalorija hranom unosi ili pak razmišlja o svom postblagdanskom izgledu. Delicije koje se tih dana iznose na stolove, bilo slane ili slatke, neodoljive su izgledom i okusom. A potom, kad blagdani prođu, počinjemo zbrajati višak unesenih kalorija i procjenjivati koliko bismo kilograma stvarno trebali izgubiti, razumljivo, u što kraćem vremenskom razdoblju.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje