Blagdanske probavne tegobe


Blagdanske probavne tegobe

Približavanje kraja kalendarske godine često je povezano s pretjeranim uživanjem u hrani i piću. To je jedino doba u godini kada malo tko vodi brigu o zdravoj prehrani i koliko kalorija hranom unosi ili pak razmišlja o svom postblagdanskom izgledu. Delicije koje se tih dana iznose na stolove, bilo slane ili slatke, neodoljive su izgledom i okusom. A potom, kad blagdani prođu, počinjemo zbrajati višak unesenih kalorija i procjenjivati koliko bismo kilograma stvarno trebali izgubiti, razumljivo, u što kraćem vremenskom razdoblju.

Pa kako si pomoći kada pretjeramo s hranom i pićem?

Nadutost i plinovi

Nadutost izaziva povećana količina plinova u probavnom sustavu. Najčešći je uzrok, osim nekih kliničkih stanja, prekomjerni unos ugljikohidrata i masti. Nadutost se može pojaviti zbog prebrzog unosa hrane pa stoga treba jesti polako da bi se izbjeglo prekomjerno unošenje zraka pri gutanju. Drugi uzrok veće količine plinova u probavnom traktu je bakterijska fermentacija ostataka neprobavljene hrane. Unošenjem manje količine hrane ova se pojava najlakše izbjegava.

Simptomi nadutosti su težina i pritisak u želucu te difuzna bol u trbuhu, ponajviše u području debelog crijeva. Budući da su ugljikohidrati najomiljeniji bakterijama u crijevima nadutost je česta pojava sada u blagdansko vrijeme zbog pretjerane konzumacije slastica. Uz nadutost i plinove vezano je i podrigivanje. U nekim je kulturama glasno podrigivanje znak dobrog odgoja dok je u drugima, poput naše, nepristojno. Ono može biti namjerno i nenamjerno. Nenamjerno podrigivanje je normalan proces koji se odvija nakon jela radi otpuštanja viška zraka pri rastezanju želuca. Najjednostavnija pomoć je konzumiranje manjih količina hrane više puta.

No, što učiniti ako ste s hranom pretjerali?

Koristit će Vam pripravci sa sadržajem enzima tropskog voća, ananasa i papaje, koji nadopunjuju vlastite probavne enzime i tako olakšavaju probavljanje hrane. Primjenjuju se, po potrebi, nakon obroka. Bol i nelagodu u probavnom traktu uklonit će i sok ili neki drugi oblik (kapsule, tablete, šumeće tablete) sa sadržajem ljekovite biljke aloje, izuzetno korisne kod takvih tegoba. Ako imate više problema s pojavom plinova, odlično sredstvo je vegetabilni ugljen, koji adsorbira plinove, a u kombinaciji s pripravcima ljekovitih biljaka uklanja i ostale dispeptične tegobe. Dimetikon uspješno smanjuje nadutost, a kombiniran s enzimima poboljšava i probavljanje hrane. Ako ste ljubitelj čajeva, pomoći će stolisnik, kičica ili matičnjak. (Mnogi ne znaju da je matičnjak ljekovita biljka korisna i pri probavnim smetnjama kod male djece). Možete piti čaj od svake navedene biljke pojedinačno ili potražite savjet ljekarnika o čajnim mješavinama koje ih sadrže.

Dispepsija

Dispepsijom se naziva skup simptoma gdje se uz nadutost, plinove i podrigivanje javljaju i žgaravica, mučnina ili povraćanje. Te tegobe obično prati prekomjerno lučenje želučane kiseline, do čega dolazi uz hranu bogatu masnoćama, jako začinjenu ili jako slatku hranu. Ta se pojava odnosi i na prekomjeran unos alkohola. Javlja se pečenje, obično u gornjem dijelu probavnog trakta. Žgaravica, kao najčešći simptom dispepsije, gotovo je uvijek vezana za određeni obrok. Neugodna je, jer često dolazi i do vraćanja kiseline iz želuca u usta ili jednjak uz neugodan osjećaj žarenja.

Prekomjerno lučenje kiseline najlakše se uklanja antacidima, lijekovima koji lokalno neutraliziraju višak želučane kiseline. Njihovom primjenom u većine ljudi, koji nemaju kronične gastrointestinalne tegobe, postiže se zadovoljavajući učinak. Vrlo su jednostavni za uporabu (otapaju se u ustima) te im je doziranje individualno, a uzimaju se neposredno nakon obroka. Koristiti mogu i čajne mješavine protiv viška kiseline. Ako navedenim pripravcima ne postignete zadovoljavajući učinak savjetujte se sa ljekarnikom.

Konstipacija

Konstipacijom nazivamo otežano pražnjenje crijeva uz oskudne i tvrde stolice, manje od tri puta tjedno. Traju li simptomi duže od 6 tjedana uzastopno radi se o kroničnoj konstipaciji. Valja je razlikovati od opstipacije tj. potpune odsutnosti spontane stolice. Iako je kod nekih ljudi uvriježeno mišljenje da stolicu treba imati svaki dan, rijetke su osobe kod kojih se stvarno može reći da imaju probleme s opstipacijom.

Uzroci otežanog pražnjenja crijeva su brojni, od različitih bolesti do loše i nezdrave prehrane.

Pomoći se može na sljedeće načine:

  • Unošenjem hrane koja sadrži dosta ostataka (celuloznih vlakana), jer će stolica postati voluminoznija i mekša. Vlaknima su posebno bogate jabuke, breskve, prokulica, brokula, kupus, mrkva, špinat, cvjetača, mekinje, ječmena i zobena kaša. Valja ih uvoditi u prehranu nakon blagdana postepeno kako bi se organizam priviknuo.
  • Pijenjem dovoljno tekućine. Voda, voćni sokovi i bistre juhe omekšavaju stolicu i njezin prolaz kroz crijeva. Smatra se da je pijenje dvije litre vode dnevno dovoljno. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol, jer pridonose gubitku tekućine iz organizma.
  • Redovitim kretanjem, jer tjelovježba i kretanje čine čuda i to ne samo kod problema s konstipacijom. Nije potrebno fizički se iscrpljivati, dovoljno je pola sata lagano svakodnevno šetati, posebice nakon konzumiranja obilnog obroka i veće količine alkohola.

Ako ništa od navedenog ne pomogne potražite savjet u ljekarni, gdje će ljekarnik pronaći odgovarajući pripravak za Vaše tegobe i uputiti Vas u pravilnu primjenu.

Uživajte u blagdanima, druženju s najmilijima i u svim čarima ovog razdoblja u godini. Ukoliko ipak pretjerate s hranom i pićem obratite nam se za pomoć.

Dobar tek i živjeli!

Zadnja izmjena: 27.08.2019.