Uočene promjene na mozgu u žena s poslijeporođajnom depresijom


Uočene promjene na mozgu u žena s poslijeporođajnom depresijom

Zahvaljujući sofisticiranim snimkama mozga kanadski znanstvenici su uočili da žene s poslijeporođajnom depresijom imaju povišene razine glutamata u prefrontalnom korteksu. Glutamat je glavni neurotransmiter brze ekscitacije koji ima važnu ulogu u procesima pamćenja i učenja.

Zanimljivo je da su druga istraživanja ukazivala da su razine glutamata snižene u osoba s velikim depresivnim poremećajem.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da postoje tri bitne razlike između poslijeporođajne depresije i velikog depresivnog poremećaja, ističu znanstvenici.

No, prema mišljenju znanstvenika koji nisu sudjelovali u istraživanju, možda je za razliku u razinama glutamata odgovorno vrijeme u kojem su snimke mozga rađene. Naime snimke mozga u osoba s velikim depresivnim poremećajem obično su snimane mjesecima ili godinama nakon početka bolesti, dok su snimke u žena s poslijeporođajnom depresijom snimane kod samog početka bolesti.

Poslijeporođajna depresija javlja se u oko 20 posto žena koje po prvi put postaju majke, a karakteriziraju ju simptomi poput osjećaja beznađa, teške tuge ili praznine, udaljavanje od obitelji i prijatelja, pa čak i suicidalne misli. Simptomi se mogu javiti dva ili tri tjedna nakon poroda, a mogu trajati i do godinu dana ili duže, ako je poslijeporođajna depresija neprepoznata i neliječena.

Izvor:
Neuropsychopharmacology