Upitni rezultati nekih biopsija dojki


Upitni rezultati nekih biopsija dojki

Za 1,6 milijuna Amerikanki u kojih je učinjena biopsija dojke kako bi se potvrdio nalaz mamografije, i to duktalnog karcinoma in situ ili atipične duktalne hiperplazije, dijagnoza bi mogla biti upitna, navodi se u izvješću objavljenom u medicinskom časopisu JAMA.

Naime, pokazalo se da u jednom od pet slučajeva postavljanja dijagnoze duktalnog karcinoma in situ postoji neslaganje među patolozima. Dok je kod postavljanja dijagnoze atipične duktalne hiperplazije stupanj neslaganja među patolozima puno veći, naime u gotovo polovini slučajeva patolozi imaju različito mišljenje.

Inače, nekoliko čimbenika pridonose tom neslaganju, a jedan od njih je i gustoća tkiva dojke. Također, treba spomenuti da najviše neslaganja oko postavljanja dijagnoze i uočeno kod žena s većom gustoćom tkiva dojke.

Smatra se da bi bilo uputno da žene u kojih je postavljena dijagnoza duktalnog karcinoma in situ ili atipične duktalne hiperplazije potraže drugo mišljenje.

Jednako tako, treba istaknuti da žene kojima je postavljena dijagnoza duktalnog karcinoma in situ ili atipične duktalne hiperplazije, imaju dovoljno vremena da prikupe više informacija, te da razmotre traženje drugog mišljenja. Naime, u njih nije potrebno hitno liječenje, te one imaju dovoljno vremena za potvrdu dijagnoze i da se informiraju što je to veći rizik od raka dojke.

Traženje drugog mišljenja kod navedenih dijagnoza nije pretjerana mjera opreza, već dobra ideja, ističu stručnjaci.

Izvor:
JAMA