Uranila sezona gripe


Uranila sezona gripe

U Hrvatskoj je počela sezona gripe, mjesec i pol dana ranije nego što je uobičajeno, a dosad je potvrđeno 25 oboljelih, doznaje se jučer u Nacionalnom centru za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Nakon što su prvi slučajevi gripe zabilježeni 15. studenoga, zasad je molekularnim tehnikama dokazano 25 oboljelih, od kojih je nekoliko odraslih osoba razvilo teže kliničke slike u vidu pneumonija i meningoencefalitisa, doznaje se od voditelja Nacionalnog centra za influencu Vladimira Draženovića.

S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u slijedećih par tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih uzrasta - djeca, radno aktivna populacija i stariji, što znači da se gripa proširila u zajednici.

Vrhunac gripe očekuje se u siječnju, a potrajat će više tjedana, dok se znatniji pad oboljelih očekuje tek u ožujku.

Kod svih oboljelih potvrđen je za sada virus gripe B-tipa, a tipizacijama je utvrđeno je da se radi o B-Yamagata liniji virusa, koja je cirkulirala i prošle godine.

Smatra se da će ove sezone gripu izazivati četiri podtipa virusa gripe: dva A - A/H1N1 i A/H3N2 te B virusi dvije linije, i to Yamagata i Victoria.

Upravo se antigeni tih virusa nalaze u cjepivu pa će to ujedno biti najbolja prevencija za građane koji se žele zaštititi od te uvijek neugodne i ozbiljne bolesti.

Cijepiti se može bez obzira što je epidemija već počela jer najčešće traje sve do početka travnja. Sve ostale mjere zaštite i podizanje imuniteta su dobro došle, ali nijedna od njih ne može s tako visokom pouzdanošću zaštititi osobu od gripe kao cijepljenje.

S obzirom da je ove godine odaziv na cijepljenje bio izuzetno dobar, potrošeno je svih 280.000 doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8500 doza koje će po primitku biti odmah distribuirane cjepiteljima.

Izvor:
HZJZ, Hina