UVB svjetlost dobra za mikrobiom crijeva


UVB svjetlost dobra za mikrobiom crijeva

Rezultati nove studije ukazuju da izlaganje ultraljubičastoj B (UVB) svjetlosti, koje se obično postiže izlaganjem sunčevoj svjetlosti, može pokrenuti specifične korisne promjene kod mikrobioma crijeva, koje su ovisne o prethodnoj razini vitamina D u serumu.

Inače, razina vitamina D, izloženost UVB svjetlosti i mikrobiom crijeva, su neovisno povezani s povećanim rizikom od autoimunih upalnih stanja poput multiple skleroze i upalne bolesti crijeva.

Ovo istraživanje je pokazalo da je izlaganje UVB svjetlosti dovelo do značajnog porasta broja bakterijskih vrsta u osoba s niskom početnom razinom vitamina D.

Neke od vrsta kojima je koncentracija povećana uključuju Lachnospiracheae, Rikenellaceae, Desulfobacteraceae i jednu skupinu Clostridiales. Koncentracije Lachnospiraceae povećavale su se s serumskom koncentracijom vitamina D, u skladu s ranijim studijama. Inače, ovaj je rod povezan s dobrim zdravljem u usporedbi s autoimunim upalnim stanjima. Čini se da UVB svjetlost štiti od takvih stanja povećavajući razinu vitamina D, što zauzvrat normalizira mikrobiom crijeva.

Valja podsjetiti da je pogoršanje upalne bolesti crijeva učestalo prisutno kod nedostatka vitamina D, a to može biti posljedica disbioze crijeva povezane s niskom razinom vitamina D.

Ova je studija po prvi put pokazala da izlaganje UVB svjetlosti mijenja sastav mikrobioma crijeva, vjerojatno povećanjem razine vitamina D. 

Izvor:
Frontiers in Microbiology