Vaginalni prsten, transdermalni flasteri i subdermalni implantati povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka


Vaginalni prsten, transdermalni flasteri i subdermalni implantati povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka

Dansko istraživanje provedeno na 1.626.158 žena u dobi od 15 do 49 godina pokazalo je da su žene koje kao hormonsku kontracepciju koriste vaginalni prsten, transdermalne flastere i subdermalne implantate, izložene većem riziku od razvoja krvnih ugrušaka.

Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova, obično u bedru ili potkoljenici ili u venama zdjelice. Nastaje u stanjima koja pogoršavaju vensku cirkulaciju, dovode do oštećenja i disfunkcije endotela ili u stanjima hiperkoagubilnosti.

Oko 50 posto ljudi s dubokom venskom trombozom nema simptome. Tipični simptomi duboke venske tromboze su bolno oticanje nogu, edem noge, osjećaj topline i napetost nožnog mišićja.

Prvi simptomi duboke venske tromboze mogu biti iznenadna bol u prsnom košu ili dispneja (otežano disanje) kao posljedica plućne embolije zbog otkinuća tromba nastalog u dubokim venama. Duboka venska tromboza je glavni uzrok plućne embolije.

Gotovo polovica bolesnika s dubokom venskom trombozom može razviti niz komplikacija znanih kao posttrombotički sindrom kojeg karakteriziraju bol, edem, osjećaj težine i narušavanje funkcijskog stanja kože.

Inače subdermalni implanati koji se često koriste su Implanon i noviji Nexplanon, transdermalni flaster Ortho Evra te vaginalni prsten NuvaRing. Ovi proizvodi postupno otpuštaju hormone u tijelo kako bi se spriječila trudnoća.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje koriste transdermalne flastere imaju 7,9 puta veći rizik od razvoja krvnih ugrušaka nego njihove vršnjakinje koje ne koriste hormonsku kontracepciju.

Kod žena koje su koristile vaginalni prsten rizik od razvoja krvnih ugrušaka bio je 6,5 puta veći, dok je kod žena koje su koristile subdermalne implantate rizik bio blago povišen.

Žene koje su koristile unutarmaternični sustav (uložak) nisu bile izložene većem riziku od venske tromboze.

U usporedbi s korisnicama kombiniranih oralnih kontraceptiva koji sadrže levonorgestrel, rizik od venske tromboze u žena koje su koristile transdermalne flastere bio je 2,3 puta veći, a u korisnica vaginalnog prstena bio je 1,9 puta veći.

Prema mišljenju stručnjaka žene trebaju biti informirane o navedenim rizicima kako bi odabrale najprikladniji hormonski kontraceptiv.

Naime postoje hormonski kontraceptivi koji imaju manji rizik ili uopće ne povećavaju rizik od venske tromboze.

Za većinu mladih žena preporuča se uzimanje kontracepcijskih tableta druge generacije koje sadrže levonorgestrel, a za žene koje su rodile unutarmaternični sustav (uložak).

Izvor:
BMJ, Cybermed.hr