Veći unos alkohola povezan s povećanim rizikom od raka gušterače

Konzumiranje više alkohola, posebno piva ili žestokih pića, umjereno povećava rizik od raka gušterače, ukazuje analiza 30 prospektivnih studija. Rak gušterače je 12. najčešći rak u svijetu, povezan s visokom stopom smrtnosti kada se dijagnosticira u uznapredovalim stadijima. Činio je 5% svih smrtnih slučajeva povezanih s rakom diljem svijeta u 2022. godini.
Inače, pušenje, pretilost, kronični pankreatitis i dijabetes neki su od glavnih čimbenika rizika za rak gušterače.
U ovoj novoj analizi uočena je značajna pozitivna povezanost između unosa alkohola i rizika od raka gušterače. Općenito, uočeno je 3% povećanja rizika od raka gušterače s povećanjem unosa alkohola od 10 grama dnevno. Nije pronađen značajan utjecaj spola ili pušačkog statusa sudionika na uočenu povezanost.
Među testiranim alkoholnim pićima, pivo i žestoka pića identificirani su kao značajni čimbenici rizika za rak gušterače. Međutim, nije uočena značajna povezanost između pijenja vina i rizika od raka gušterače.
Smatra se, da studija otkriva da unos alkohola, posebno piva i žestokih pića, umjereno povećava rizik od raka gušterače i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na prethodne ili trenutne navike pušenja.
Izvor:
PLOS Medicine