Vlada RH podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine


Vlada RH podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine

Vlada RH je na današnjoj sjednici podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine, koja predstavlja strateški dokument i uvjet je za pristupanje fondovima Europske unije. Vlada je Strategiju uputila u saborsku raspravu.

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić rekao je, predstavljajući dokument članovima Vlade, da je riječ o sveobuhvatnom dokumentu koji govori u kojem pravcu želimo razvijati zdravstvo u idućem desetljeću.

Naglasio je da su prednosti hrvatskog zdravstva ljudi, da hrvatska medicina ima najbolje medicinske sestre, liječnike, stomatologe i farmaceute u ovom dijelu Europe, a u nekim smo segmentima, poput transplantacije i doniranja organa, vodeća zemlja u svijetu.

Ipak, ključan problem hrvatskog zdravstvenog sustava je njegova rascjepkanost i dezintegriranost, a sustav ne funkcionira ni horizontalno niti vertikalno, upozorio je ministar.

Istaknuo je kako je u izradi Strategije sudjelovalo 300-njak zdravstvenih profesionalaca, ekonomista i pravnika, udruga pacijenata, sindikata te članova akademske zajednice.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako je kvaliteta zdravstvenog sustava u prvom redu pitanje novca jer nema nijedne siromašne države koja ima vrhunsko zdravstvo.

Naš sustav je neracionalan i rasipnički, a naš zadatak je da s ograničenim iznosom sredstava ljudima pružimo što bolju uslugu, rekao je Milanović.

Moramo se zapitati možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova koje pružaju prosječnu ili ispodprosječnu zdravstvenu uslugu, na maloj udaljenosti jedna od druge, u državi u kojoj je sve na dohvat ruke, u kojoj se autom u prosjeku putuje dva sata i u kojoj bi trebalo imati nekoliko centara izvrsnosti koje si možemo priuštiti, poručio je Milanović.

Nacionalna strategija izrađena je u skladu s najboljom svjetskom praksom, a obuhvaćala je prikupljanje, obradu i analizu kvantitativnih i kvalitativnih podataka. Ona čini osnovu za izradu operativnih planova po segmentima zdravstvenog sustava kao što su javno zdravstvo, bolnički sustav, primarna zdravstvena zaštita, palijativna skrb, informatizacija zdravstva, zdravstveni turizam.

Operativni planovi donosit će se za kraće vremensko razdoblje (2-3 godine), a uključivat će rokove, nositelje, indikatore i mjerljive ciljeve. Ministarstvo zdravlja će imenovati posebnu skupinu koja će svake godine pratiti i vrednovati provedbu i učinke Strategije, te predlagati njezine nadopune i poboljšanja.

Donošenje Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020. značajno je i u kontekstu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji jer je, prema paketu zakonodavnih prijedloga koji će oblikovati kohezijsku politiku u razdoblju od 2014. do 2020. postojanje nacionalnog ili regionalnog strateškog okvira nužan preduvjet za financiranje projekata u području zdravstva.