Vrijeme davanja kemoterapije moglo bi biti ključno za ishode liječenja raka gušterače


Vrijeme davanja kemoterapije moglo bi biti ključno za ishode liječenja raka gušterače

Davanje kemoterapije osobama s rakom gušterače i prije i nakon operacije uklanjanja tumora donijelo je bolje rezultate nego da su lijekove dobili tek nakon operacije, pokazuje novo istraživanje u kojem su se znanstvenici usredotočili na duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC), koji čini 90% karcinoma gušterače.

Budući da se često otkriva tek u uznapredovalim stadijima, rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih tipova tumora. Samo 15 do 20% slučajeva raka gušterače otkrije se kada su tumori još operabilni. Tim se pacijentima tradicionalno daje kemoterapija nakon operacije kako bi se ubile zalutale stanice raka. Ta kemoterapija nosi naziv FOLFIRINOX - kombinirani tretman koji se sastoji od leukovorin kalcija, fluorouracila, irinotekan hidroklorida i oksaliplatina. To je prva linija liječenja za pacijente s metastatskim rakom gušterače od 2011..

U ovoj studiji perioperativno modificirani FOLFIRINOX bio je siguran i učinkovit, s klinički značajnim poboljšanjem preživljenja u usporedbi s povijesnim kontrolama.

Izvor:
JAMA Oncology