Započeo drugi ciklus nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva


Započeo drugi ciklus nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Započeo je drugi ciklus nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva reorganiziran tako da se testovi šalju tek kada osobe ciljne populacije pisanim putem pozitivno odgovore da žele testiranje, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tek nakon pozitivnog odgovora iz županijskih zavoda za javno zdravstvo šalju im se test-paketi na kućnu adresu. Stoga u ljekarnama odnosno ordinacijama treba kupcima/strankama reći da će im test biti poslan iz zavoda ako su poslali potpisanu izjavu da žele testiranje, poručuju iz HZJZ.

Zavodi za javno zdravstvo šalju pozivno pismo svim osobama u dobi od 50 do 74 godine na kućnu adresu koju HZZO ima u svojoj bazi. Prema pravilima probira, prvo se pozivaju osobe najstarije, zatim najmlađe i na kraju ciklusa srednje dobne skupine.

Pozivno pismo sadrži povratnu kuvertu za odgovor prema zavodima za javno zdravstvo i edukativnu brošuru o raku debelog crijeva te mogućnostima sprječavanja pomoću otkrivanja adenomatoznih polipa i njihovog uklanjanja. Osoba će svojim potpisom na pismu izjaviti da se uključuje u testiranje.

Nakon toga uslijedit će odašiljanje kompleta za testiranje odazvanima - test komplet u kuverti. Na zavodima za javno zdravstvo zaprimaju se izjave osoba da žele testiranje te im se šalje komplet u kuverti, a temeljem populacijske baze podataka HZJZ-a.

Potom slijedi odašiljanje poziva za kolonoskopski pregled osobama pozitivnima na testu na nevidljivo krvarenje za koje liječnik zavoda za javno zdravstvo javlja liječniku opće/obiteljske medicine, a zatim i bolesniku da je nalaz pozitivan. Nakon toga dogovara se točno vrijeme za kolonoskopski pregled i potom šalje pisanu obavijest o pozitivnom nalazu s uputama za dijetu i pripremu za pregled na kućne adrese.

Obavijest sadržava točno vrijeme i mjesto kolonoskopskog pregleda te uputu pacijentu da se javi svojem liječniku opće/obiteljske medicine ako treba dodatna pojašnjenja oko pripreme ili tijeka samog pregleda. Također je priložen i besplatan telefonski broj pripadajućeg zavoda putem kojeg se može izvršiti eventualna zamjena termina u slučaju bolesti ili druge više sile kao i dobiti dodatna objašnjenja o pregledu, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor:
MZ RH, HZJZ