Zelena mediteranska prehrana smanjuje nealkoholnu masnu bolest jetre


Zelena mediteranska prehrana smanjuje nealkoholnu masnu bolest jetre

Zelena mediteranska prehrana (MED) smanjuje intrahepatičnu masnoću više od druge zdrave prehrane i smanjuje nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD), ukazuje nova studija.

Inače, nealkoholna masna bolest jetre pogađa 25 do 30 posto ljudi. Iako je mala količina masti u jetri normalna, prekomjerna masnoća (5% ili više) dovodi do rezistencije na inzulin, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnog rizika, kao i smanjenja raznolikosti mikrobioma u crijevima te neravnoteže mikroba.

Budući da trenutno nije dostupan nijedan lijek za liječenje masne jetre, jedina intervencija je smanjenje povišene tjelesne težine te smanjenje konzumacije alkohola.

Zelena mediteranska prehrana bogata je povrćem, te uključuje i dnevni unos oraha (28 grama) i manji unos crvenog i procesiranog mesa.

Rezultati istraživanja pokazali su da je svaka dijeta dovela do smanjenja masnoće u jetri. Međutim, zelena mediteranska prehrana rezultirala je najvećim smanjenjem jetrenih masnoća (-39%).

Izvor:
Gut