Ženama starije životne dobi statini mogu povećati rizik za razvoj dijabetesa


Ženama starije životne dobi statini mogu povećati rizik za razvoj dijabetesa

Prema istraživanju provedenom na gotovo 154.000 žena, žene koje nakon menopauze koriste statine, lijekove za snižavanje razine kolesterola u krvi, izložene su većem riziku od razvoja dijabetesa

Rezultati ovog istraživanja u skladu su sa nekim prethodnim istraživanjima koja su ukazivala na vezu između primjene statina i povećanog rizika od dijabetesa kod muškaraca i žena.

Tako je i ovo istraživanje pokazalo da su žene koje uzimaju statine izložene 48 posto većem riziku od razvoja dijabetesa.

Statini se često propisuju, kako bi se snižavanjem razine kolesterola u krvi, spriječio nastanak srčane bolesti ili da bi se spriječilo njeno daljnje napredovanje. Inače dijabetes je istaknuti čimbenik rizika za srčanu bolest.

Stoga bi prema mišljenju znanstvenika liječnici svojim bolesnicama trebali smanjiti dozu statina što je više moguće, a žene sa ili bez dijabetesa koje koriste statine, trebale bi redovito kontrolirati svoje razine kolesterola i glukoze u krvi. Također, bolesnice bi trebale pripaziti i na svoju prehranu kako bi zadržale razinu glukoze u krvi u granicama normale.

Izvor:
Archives of Internal Medicine