Žene imaju prirodnu obranu od najčešće spolno prenosive infekcije na svijetu


Žene imaju prirodnu obranu od najčešće spolno prenosive infekcije na svijetu

Izgleda da žene imaju prirodnu obranu od najčešće spolno prenosive infekcije na svijetu, trihomonijaze, ukazuju rezultati nove studije. Naime, prirodnu obranu od trihomonijaze predstavljaju laktobacili, koji su dio vaginalne flore (bakterije koje žive unutar vagine).

Inače, laktobacili štite vaginalnu floru lučenjem mliječne kiseline, vodikovog peroksida, biosurfaktanta i bakteriocina. Mliječna kiselina osigurava pH 3,8-4,2, koji je idealan za razmnožavanje laktobacila, a istovremeno usporava rast gljivica i drugih bakterija.

Ova studija analizirala je uspješnost devet različitih vrsta laktobacila u sprječavanju vezivanja parazita Trichomonas vaginalisa na stanice. U velikoj većini slučajeva, laktobacili su spriječili parazit u vezivanju na stanice. Također, pokazalo se da su neke vrste laktobacila uspješnije u sprječavanju vezivanja Trichomonas vaginalisa.

Ovo otkriće moglo bi dovesti do razvoja novih terapija za liječenje infekcija koje su uzrokovane protozom Trichomonas vaginalisom. Procjenjuje se da svake godine na svijetu oko 174 milijuna osoba bude zaraženo Trichomonas vaginalisom.

Žene imaju simptome u rasponu od nikakvih do obilnog, žuto-zelenog, pjenušavog vaginalnog iscjetka uz osjetljivost vulve i međice s dispareunijom i disurijom. U muškaraca obično nema simptoma, no ponekad uretritis dovodi do iscjetka  koji može biti prolazan, pjenušav ili gnojan.

Oko 50 posto osoba koje imaju trihomonijazu nemaju nikakve simptome, te nisu svjesni da su zaraženi.

trihomonas-vaginalis-1a

Dijagnoza se postavlja mikroskopskom pretragom vaginalnih ili prostatičnih sekreta ili uzgojem u kulturi brisa uretre. Trihomonijaza se liječi metronidazolom. Svakako treba imati na umu da se uz oboljelu osobu treba liječiti i njezin partner.

Ukoliko se trihomonijaza ne liječi može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su upalna bolest zdjelice ili komplikacije tijekom trudnoće, poput prijevremenog poroda.

Ova studija osnažuje važnost uloge mikrobioma u našem zdravlju, ističu stručnjaci.

Izvor:
Sexually Transmitted Infections