Žene koje jedu veće količine povrća i voća imaju manji rizik od moždanog udara
Istraživanje provedeno u Švedskoj na više od 36.000 žena u dobi od 49 do 83 godine, pokazalo je da žene koje konzumiraju hranu bogatu antioksidansima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, imaju manji rizik od moždanog udara, pa čak i ako već imaju srčanu bolest.
Tako se pokazalo da su žene koje nisu imale srčanu bolest izložene 17 posto manjem riziku od moždanog udara ukoliko su konzumirale hranu bogatu antioksidansima.
Zanimljivo je da je rizik od moždanog udara kod žena koje imaju srčanu bolest, a konzumiraju veće količine hrane bogate antioksidansima, bio čak 57 posto manji.
Svakako treba istaknuti da konzumiranje voća i povrća čini oko 50 posto antioksidativnog kapaciteta u žena bez srčane bolesti, a konzumiranje cjelovitih žitarica 18 posto, čaja 16 posto te čokolade 5 posto.
Prema mišljenju znanstvenika konzumiranje hrane bogate antioksidansima može smanjiti rizik od moždanog udara zbog inhibiranja oksidativnog stresa i upale.
Izvor:
Stroke