Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Monnika

30.09.2013. 12:20

Dobar dan. Imam cistu promjera 3cm tekuceg sadrzaja, bez protoka, ovalnog
oblika, nalazi se u praznom prostoru u donjem desnom abdomenu, izmedu slijepog crijeva i jajnika.
Godinu dana je istog promjera (napravila sam 2 ultrazvuka), ali me je u tih godinu dana boljela nekih 7 puta, po nekoliko dana.
Sada mi mjesecnica kasni 22 dana. Ni inace nemam uredan ciklus (30-45 dana). Imam 24.godine. Nakon sto su se bolovi prvi put pojavili,
izostala je mjesec dana. Tada je ginekolog rekao kako je ginekoloski sve u redu. Napravit cu ginekoloski pregled iduci tjedan, ali
me zanima jesu li bolovi zabrinjavajuci(znaju biti poprilicni, bol u cijelom abdomenu popracen mucninom), jer su doktori pomalo
nezainteresirani, jer se radi "samo o cisti".

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.09.2013. 23:00

Bolovi mogu biti uzrokovani porastom ciste. Svakako otiđite na pregled.

SanLi

04.10.2013. 20:30

Postovani,
Imam 18 godina a prosle godine su mi dijagnosticirani policiosticni jajnici. Nakon 6 mjeseci koristenja YAZ pilula moje menstruacije su nastavile biti neredovite pa sam po savjetu ljekara nastavila sa koristenjem pilula sljedeca 3 mjeseca. Ni nakon toga se stanje nije popravilo. Da li trebam nastaviti sa pilulama i da li cu u buducnosti imati problema s plodnosti ili sl. radi cista? Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.10.2013. 03:15

Dakako da morate dalje nastaviti bez prestanka. Da li ćete imati problema sa zanošenjem danas sutra ne znam. Daleko je od toga i ne razmišljajte o tome. Postoje lijekovi i za to.

hipohondar_zg

27.10.2013. 23:50

Poštovani dr. med. Dejan Šakoronja,

hospitalizirana sam prije manje od mjesec dana zbog hemoragičnog žutog tijela i jakih bolova u predjelu donjeg dijela abdomena, desnog janika. Krvni nalazi leukocita i CRP-a su u redu, markeri CA 125= 6.8. Terapija je bila Duphaston 11 dana. Dobila sam mjesečnicu koja je trajala svega 3 dana, nije bila popraćena bolovima. Nakon završetka mjesečnice, bol u se opet javila. Zanima me, je li moguće da cista nije pukla te je li moguće da se ona poveća unatoč hormonalnoj terapiji.

zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.10.2013. 09:35

Ne vjerujem. Svakako su vam rekli da se nakon menstruacije javite na pregled i uzv.
Vjerovatno nije povezana s korpus hemoragikumom jer se ta tvorba smanjila i resorbirala.

valentina 123

05.11.2013. 19:00

Poštovani,
imam 18 godina. Prije 2 mjeseca na pregledu ginekolog je našao cistu na desnom jajniku od otprilike 3,5cm (žuto tijelo) i rekao da dođem nakon menstruacije na kontrolu je li pukla.. Pošto nije pukla dobila sam tablete duphaston koje sam pila svakih 12 sati 10 dana... Idući tjedan idem na kontrolu pa me zanima koju su posljedice ako ni ovaj puta nije pukla jer i dalje boli na tom mjestu i nakon što sam dobila menstruaciju.
Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.11.2013. 20:20

Za komentar vašeg slučaja moram imati malo više detalja o cisti.
Važan je nalaz markera, da li ista raste, kakve su smetnje, da li je na jajniku ili uz jajnik tj paraovarijska, da li se možda radi o proširenom jajovodu.
Dakle bez toga bih otišli na krivi trag. Mišljenja sam kao i vaš doktor i terapija je u redu.

vanci

24.11.2013. 13:20

Postovani!

Prije par dana mi je na uzv pregledu nadjena vodena cista na maternici velicine 6 x 5 cm i dobila sam Duphaston tablete (koje trebam piti 2 x 1, 10 dana) nakon cega bi ona trebala puknuti......zanima me ako ne dodje do pucanja te ciste sto dalje? Da li se te vodene ciste isto moraju operirati ili cekati da same nestanu? Vidim na forumu da svi pisu o cistama na jajnicima, ne mogu naci nista o istim na maternici, pa sam zbunjena. Osjecam pritisak i na dolnjem dijelu ledja i trbuha i cesto mokrim. Imala sam 2 poroda i trenutno (vec 2 godine ) spiralu Mirena. Molim vas odgovor jer mi je cista pronadjena slucajno na uzv pregledu abdomena nakon cega sam odmah upucena svom ginekologu ( a kod njega sam radila uzv prije 3 mj.i nije primjetio nikakve ciste). Kako je moguce da cista naraste do 6 cm u 2 i pol mjeseca?

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.11.2013. 19:20

Radi se o gestagenoj cisti vjerovatno nastaloj kao popratna pojava Mirene.
Cista nije na maternici nego na jajniku ili uz jajnik.
Ako ista ne prsne treba vidjeti da li uništava funkciju jajnika.
Ako ne prsne može se pokušati izvaditi Mirena i vidjet koji ciklus.
Ako će i dalje perzistirat terapija je laparoskopska dakle operativna.

vanci

25.11.2013. 10:20

Hvala vam na odgovoru.
Na uzv pregledu mi je ginekolog rekao da su jajnici uredu, da je ta cista na straznjoj strani maternice, zato sam ostala zbunjena. I da nema veze sa Mirenom.Popit cu ovaj lijek Duphaston, pa ako ne dodje do pucanja ciste poslusat cu vase savjete vezano za Mirenu. Do sada s njom nisam imala nikakvih problema, ali od zadnjeg pregleda me ne prestaje bolit dolnji dio trbuha.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.11.2013. 17:55

Cista je iza maternice pala zbog težine i veličine. Zasigurno ne pripara maternici već jajniku ili jajovodu.

nikolina_1

07.12.2013. 14:40

Poštovani,
postavila sam pitanje prije 2 dana, međutim budući da prvi put koristim ovaj forum ni ne znam kud je pošlo moje pitanje i jeli uopće i poslano, pa evo pokušat ću opet.
Nakon neuspjelih postupaka IVF upućena sam na histeroskopiju, dakle pronađen mi je i uklonjen septum cca 2 cm i stavljena spirala Mirena, da se kako mi je rečeno sluznica ne bi slijepila. Nakon mjesec dana spirala je uklonjena (7 dan ciklusa), međutim pojavila se vodena cista na desnom jajniku 28 mm, kako je doktor objasnio neispucani folikul iz ciklusa kad je bila operacija, dosta cesta pojava nakon operacija i ništa zabrinjavajuće. Propisana mi je Provera 2x10mg kroz 15 dana.
Sada već pijem Proveru 10 dana, i prije par dana su mi se pojavili neki simptomi koji su me počeli malo zabrinjavati. Dakle počela sam učestalo mokrit i osjećam zatezanje u donjem dijelu stomka, nije prebolno ali kod nekih položaja tijela osjećam tu tegobu. Zanima me da li to mogu biti nuspojave Provere i ako nije to da li je moguće da cista raste pa mi stvara ove tegobe?
Općenito ako mi možete pojasniti kako Provera može pomoći kod pucanja ciste i što ako cista ne pukne s menstruacijom?
Hvala.
Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.12.2013. 17:50

Smetnje koje imate nema veze s uzimanjem Provere. Uskoro trebate dobiti menstruaciju pa ćete se nakon toga javiti na uzv.
Ako bude i dalje prisutna uzimat ćete gestagene još koji ciklus.

confused777

17.12.2013. 23:40

Poštovani,

danas sam bila na redovitom ginekološkom pregledu, kontrole radi bez ikakvih smetnji. Napravljen mi je papa test i ultrazvuk i doktorica mi je samo rekla da je na lijevom jajniku vidljiva cista i da je prozirna, ništa konkretno mi nije rekla, sad ne znam da li je to 'nevažno' odnosno bezopasno i da će samo proći ili je potrebno sačekati nalaze pape da bi se znalo detaljnije?

Unaprijed zahvaljujem, pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2013. 11:40

Premalo detalja imam nažalost. Ako vam doktorica nije ništa rekla o cisti ne morate se brinuti.

cherry berry

18.12.2013. 20:00

Imam i ja pitanje vezano za ovu temu. Najme imam 17 godina i neredovnu menstruaciju. Ciklus mi je od 35 do 50 dana i traje oko 6-7 dana. Prvu menstr. sam dobila prije 4 godine i prije nekolika dana sam odlucila da odem kod ginekologa i vidim sta nije uredu. Doktor mi je pregledao ultrazvukom i otkrio da imam cistu na lijevom jajniku 59x 40 mm. Rekao mi je da ako ona ne pukne sama za vrijeme menstruacije da cu se morati operisati. Da li to znaci da se i jajnik vadi i voljela bih kad bi ste mi pojasnili kako ide ta operacija a i oporavak? Kako se zna da li je cista ustvari rak i da li treba da se brinem? Napisana mi je dijagnoza Cystis ovarii sin NN 83 pa mi ovaj dio NN 83 nije bas jasan, pa ako bi ste mogli da mi to malo objasnite. Takodje na malim stidnim usnama imam neke male sitne bubuljice koje se pomjeraju i iz njih izlazi nesto bijelo. Sitne su ali me brinu. Na internetu sam vidjela da bi to mozda mogli biti atheromi. Ima li to smisla ili sam lose proguglala? To nisam spominjala svome ginekologu posto nije radjen uobicajni pregled vec samo ultra zvuk. Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2013. 21:55

Prema opisu radi se o vodenoj funkcionalnoj cisti na jajniku.
Istina je ukoliko ne pukne da bi u dogledno vrijeme trebalo operativno ukloniti jer uništava funkciju jajnika.
Nije rak. N83 je oznaka ciste na jajniku.
Napravite i marker ca125 i nakon menstuacije ponovite uzv.
Radi se o ateromima valjda.operativni zahvat radi se poštedno uz kameru dakle laparoskopski uz tri male rupice na trbušnoj šupljini.
Jajnik se ostavlja miče se samo cista.

sanjaaaa

31.12.2013. 16:20

postovani doktore, srecna nova godina. ovako,imam 24 godine i vec sam imala dve operacije cista na jajnicima, prva je bila na desnom 2010. dijagnoza: Cystis ovari dex torquata, operaticna intervencija: Laparascopio cum 3 ports Cystectomia, Adchesiolyssis a druga je bila na levom 2012. dijagnoza: Cystis ovarii permagna haemorrhagica torquata I sin. N82.2 Pelveoperitonitis adh. operatina intervencija: Videolaparoscopia.,Resectio ovari I sn, Adhesiolyssis Lavage et Draineg. ali pre tri meseca mi je utvrdjeno da imam opet ali se sad nalazi na oba jajnika dijagnoza je: St post cystectomiam bill.aa III et aa.I p cystis endometriotica, Cystis multilocularis bill. pa mi je doktorica prepisala orgametril, pa me zanima kakve su sanse da terapijom resim problem da nebi isla i na trecu operaciju posto jos nikako nisam radjala i zanima me kolike su mogucnosti da cu moci imati dece, posto mi je teca cista a nisam do sada pala nikakvu terapiju posle operacija sto smatram da su doktori koji su me operisali i moj bivsi doktor krivi sto mi nisu nista propisali. srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.12.2013. 19:25

Velika je šansa da cista nestane uz navedeneu terapiju.
Svakako se kontrolirajte dalje nakon terapije.

Nazad
1 ... 16 17 18 19 20 21 ... 41
Naprijed