Imunoterapija u liječenju raka želuca


Imunoterapija u liječenju raka želuca

Iako je njezina vrijednost brzo prepoznata u liječenju drugih vrsta raka, imunoterapija s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka (ICI) postigla je sporiji uspjeh u liječenju želučanog i gastroezofagealnog adenokarcinoma.

Nakon mješovitih rezultata u terapiji druge linije, treće linije i dalje kada se daje kao pojedinačni lijek, imunoterapija je sada prihvaćena u kombinaciji s citotoksičnom kemoterapijom u prvoj liniji liječenja zahvaljujući klinički i statistički značajnim poboljšanjima u različitim ishodima: ukupno preživljenje (OS), preživljenje bez bolesti (DFS) i stopa odgovora (RR).

U potrazi za identificiranjem prediktivnih čimbenika koristi, pojavilo se nekoliko biomarkera, od kojih se čini da je najkorisniji kombinirani pozitivni rezultat (CPS), to jest programirana ekspresija liganda smrti 1 (PD-L1) na tumorskim stanicama i stanice tumorskog mikrookruženja.

Inače, rak želuca je četvrti najčešći rak i četvrti vodeći uzrok smrti od raka u svijetu. Prognoza je čak i danas još uvijek razočaravajuća s ukupnim petogodišnjim preživljenjem manjim od 5%.

Izvor:
JAMA Oncology