Povezanost izloženosti živi i alergijskih bolesti u djece


Povezanost izloženosti živi i alergijskih bolesti u djece

Promjene u okolišu poput onečišćenja zraka i industrijaliziranih životnih navika uzrokuju poremećaje imunološkog sustava, što dovodi do alergijskih bolesti. Alergijski poremećaji uglavnom se javljaju u dječjoj dobi i negativno utječu na kvalitetu života. Stoga je prepoznavanje i upravljanje čimbenicima rizika za alergijske bolesti ključno. Prehrana, vježbanje, genetski čimbenici, klimatske promjene, zagađenje i izloženost kemikalijama identificirani su kao čimbenici rizika.

Teški metali predstavljaju značajan problem jer se nakupljaju u tijelu i teško se razgrađuju. Živi se izlažemo svakodnevno putem ribe, žitarica i zubnih amalgama. Izloženost ovom teškom metalu negativno utječe na imunološki sustav. Brojne studije su implicirale živu kao faktor rizika za alergijske bolesti.

Ova studija procijenjivala je povezanost između razine žive u mokraći i alergijskog rinitisa, astme, atopijskog dermatitisa i multimorbiditeta u djece. Rezultati su pokazali da su razine žive bile pozitivno povezane s astmom, atopijskim dermatitisom, alergijskim rinitisom i multimorbiditetom.

Izvor:
Scientific Repoorts