Zeleni čaj ima potencijal u liječenju mioma, endometrioze, PCOS-a i simptoma menopauze


Zeleni čaj ima potencijal u liječenju mioma, endometrioze, PCOS-a i simptoma menopauze

Milijuni žena diljem svijeta imaju benigne reproduktivne poremećaje poput fibroida, endometrioze, sindroma policističnih jajnika (PCOS), adenomioze i dismenoreje. Više od 65% žena pati od mioma u nekoj fazi svog života, dok PCOS ima prevalenciju od 20%, a endometrioza se javlja u 10% do 15% žena diljem svijeta. 

S obzirom na kemoterapijska i antioksidativna svojstva epigalokatehin galata (EGCG), zeleni čaj bi mogao imati kliničku korist u ublažavanju simptoma benignih ginekoloških poremećaja, ističu znanstvenici.

Inače, hranjive tvari prisutne u zelenom čaju uključuju i lipide, ugljikohidrate, veliki izbor vitamina, aminokiselina, karotenoida, klorofila i alkaloida poput kofeina, teobromina i ksantina. Osim toga, elementi u tragovima poput cinka, kalcija, bakra, željeza, magnezija, kroma i mangana također se nalaze u zelenom čaju.

Gotovo 30% težine suhog lišća zelenog čaja sastoji se od polifenolnih spojeva zvanih katehini, koji uključuju EGCG, epikatehin i epigalokatehin. Studije su pokazale da katehini pokazuju visoku razinu antioksidativne aktivnosti, koja je dodatno povećana u zelenom čaju zbog odsutnosti procesa fermentacije u proizvodnji zelenog čaja.

Sveukupno gledajući, studije su pokazale da zeleni čaj ublažava ozbiljnost simptoma mioma maternice i poboljšava endometriozu putem antifibrotičkih, antiangiogenih i pro-apoptotskih mehanizama. Dodatno, može smanjiti kontraktilnost maternice i poboljšati generaliziranu hiperalgeziju povezanu s dismenorejom i adenomiozom. Iako je njegova uloga u neplodnosti kontroverzna, EGCG se može koristiti kao simptomatski tretman za menopauzu, gdje smanjuje debljanje i osteoporozu, kao i za sindrom policističnih jajnika (PCOS). Međutim, znanstvenici vjeruju da, budući da većina dokaza dolazi iz in vitro i in vivo eksperimenata, kliničke studije koje ispituju dobrobiti EGCG-a su ključne.

Izvor:
Nutrients