Ukupna potrošnja nitrita povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 104.168 ispitanika pokazalo je da su ukupni nitriti i nitriti porijeklom iz aditiva povezani s većim rizikom od dijabetesa tip 2.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 104.168 ispitanika pokazalo je da su ukupni nitriti i nitriti porijeklom iz aditiva povezani s većim rizikom od dijabetesa tip 2.
Prema rezultatima nove studije, predviđa se da će se broj mladih (<20 godina) s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2 značajno povećati do 2060. godine. Inače, dijabetes tipa 1 ostaje i dalje najčešći tip dijabetesa kod mladih.
Čini se da su odrasli koji su dobro hidrirani zdraviji, razvijaju manje kroničnih stanja, poput bolesti srca i pluća, i žive dulje od onih koji možda ne unose dovoljno tekućine, ukazuju rezultati nove studije.
Prema rezultatima nove studije u kojoj je sudjelovalo 5.677 ispitanika, veća razina tjelesne aktivnosti povezana je sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.
Konzumiranje povrća povezano je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 (T2D), dok unos krumpira ne povećava rizik nakon što se uzme u obzir temeljni obrazac prehrane, ukazuju rezultati nove studije.
Čini se da antitijela proizvedena protiv uobičajeno korištenog antibiotika, gentamicina, povećavaju rizik od dijabetesa tipa 1 kod djece koja su već genetski rizična, ukazuju rezultati nove studije.
Prema rezultatima studije provedene u Australiji, izgleda da se problematičan san može povezati s čimbenicima rizika za dijabetes tipa 2. Naime, osobe koje su prijavile probleme sa spavanjem imaju u prosjeku veću vjerojatnost da će imati pokazatelje lošeg kardiometaboličkog zdravlja – povišene upalne markere, povišen kolesterol i povećanu tjelesnu težinu – što može pridonijeti dijabetesu tipa 2.
Prema novom istraživanju provedenom u SAD-u, ljudi s rizikom od razvoja dijabetesa mogli bi si sada pomoći smanjenjem unosa ugljikohidrata. Naime, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, ako se održava, može biti koristan pristup za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa 2.
Rezultati analize 19 studija pokazali su da je ispijanje četiri ili više šalica crnog, zelenog ili oolong čaja svaki dan, povezano sa 17 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom narednih deset godina.
Tijekom pandemije COVID-19 broj novih slučajeva dijabetesa tipa 2 među mladima u dobi od 21 i manje godina porastao je za 77,2 posto, pokazali su rezultati nove studije.