Trudnice s autoimunim stanjima imaju veći rizik od razvoja nepovoljnih ishoda trudnoće


Trudnice s autoimunim stanjima imaju veći rizik od razvoja nepovoljnih ishoda trudnoće

Autoimune bolesti, osobito kod žena, povezuju se s lošim ishodom trudnoće kao rezultat varijabli iz okoline kao što su promjene načina života, promjene u prehrani te izloženost određenim infekcijama i lijekovima. Nepovoljni ishodi trudnoće povezani s određenim autoimunim poremećajima mogu se poboljšati, pogoršati ili ostati konstantni tijekom trudnoće.

Autoimune bolesti mogu zakomplicirati trudnoću omogućujući antitijelima koja stvara majka da se infiltriraju u fetalni sustav, utječući na razvoj srca fetusa. Kliničko vođenje autoimunih trudnoća zahtijeva multidisciplinarnu skrb i uvažavanje rizika nepovoljnih ishoda trudnoće.

Autoimuni poremećaji uključuju celijakiju, upalnu bolest crijeva (IBD), uključujući ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, psorijatske poremećaje (psorijazu i psorijatični artritis), Sjögrenov sindrom, reumatoidni artritis, sistemsku sklerozu, sistemski eritematozni lupus (SLE), autoimunost štitnjače (Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest), vitiligo i dijabetes tipa 1 (T1DM).

Rezultati nove studije pronašli su značajan rizik od izvanmaternične trudnoće među pacijenticama s upalnom bolesti crijeva, sa sličnim rizicima za ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest.

Jednako tako, uočen je povećani rizik od pobačaja kod žena sa sistemskim eritemskim lupusom i Sjögrenovim sindromom, pri čemu je rizik veći u slučaju autoimunih stanja štitnjače. Rizik od pobačaja također je bio značajno veći među ženama s celijakijom, reumatoidnim artritisom, sistemskom sklerozom i psorijazom. Pacijentice s celijakijom imale su značajno veći rizik od ponovljenih gestacijskih gubitaka, pogoršan prisutnošću autoimunosti štitnjače.

Izgledi za gestacijsku hipertenziju bili su veći među ženama s dijabetesom tip 1, psorijazom i psorijatičkim artritisom, te s pojačanom autoimunosti štitnjače. Također, otkrivena je veća prevalencija preeklampsije među ženama s dijabetesom  tipa 1, sistemskim eritemskim lupusom i sistemskom sklerozom ili sklerodermijom. Žene s upalnom bolesti crijeva bile su izložene povećanom riziku od gestacijskog dijabetesa. Porođaj carskim rezom bio je povezan s dijabetesom tip 1  i sistemskim eritemskim lupusom. Žene s autoimunim poremećajima štitnjače imale su veći izgled za postporođajnu depresiju.

Žene sa sistemskom sklerozom i celijakijom bile su izložene većem riziku od intrauterine restrikcije rasta. Također, primijećen je veći rizik za prijevremeni porod među ženama s dijabetesom tip 1, sistemskim eritemskim lupusom, sistemskom sklerozom, Sjögrenovim sindromom, upalnom bolesti crijeva, reumatoidnim artritisom, psorijatičnim artritisom, celijakijom i psorijazom. Smrtnost novorođenčadi bila je povezana sa sistemskim eritemskim lupusom, dijabetesom tip 1 i Sjögrenovim sindromom.

Sveukupno gledajući, rezultati istraživanja pokazali su da žene s autoimunim poremećajima imaju visok rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razvilo više standardiziranih preporuka utemeljenih na dokazima i pomoglo liječnicima u donošenju kvalitetnih odluka o liječenju ovih bolesti prije i tijekom trudnoće.

Izvor:
BMC Medicine