Redovita konzumacija slatkih pića i voćnih sokova povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod dječaka


Redovita konzumacija slatkih pića i voćnih sokova povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod dječaka

Nova studija otkrila je da redovito pijenje slatkih pića i 100% voćnih sokova tijekom djetinjstva i adolescencije može biti povezano s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 kod dječaka nego kod djevojčica.

Svaka dnevna porcija slatkih pića tijekom djetinjstva i adolescencije među dječacima bila je povezana s povećanjem inzulinske rezistencije od 34%; povišenjem razine glukoze natašte od 5,6 mg/dl; i povišenjem razine HbA1c od 0,12% u kasnoj adolescenciji.

Ispijanje 100% voćnog soka tijekom djetinjstva i adolescencije povezano je s povećanjem razine HbA1c od 0,07% u kasnoj adolescenciji po dnevnoj porciji 100% voćnog soka među dječacima u studiji, sa samo blagim povećanjem kod djevojčica od 0,02%.

Čini se da konzumacija svježeg voća tijekom djetinjstva i adolescencije nije imala pozitivan ili negativan učinak na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 među dječacima i djevojčicama u studiji.

Povezanost između redovitog pijenja zaslađenih napitaka i inzulinske rezistencije, razine glukoze u krvi natašte i povišene razine HbA1c među dječacima ostala je prisutna kada su u obzir uzeti drugi zdravstveni, obiteljski i društveni čimbenici.

Izvor:
American Heart Association