Što može uzrokovati kroničnu bol u zdjelici?


Što može uzrokovati kroničnu bol u zdjelici?

Nekoliko ginekoloških problema mogu biti izvor kronične boli u zdjelici. Međutim, kroničnu bol u zdjelici mogu izazvati i druge bolesti kao što je sindrom iritabilnog crijeva i intersticijski cistitis. Osim toga i psihološki čimbenici mogu doprinijeti boli.

Uzroci kronične boli u zdjelici mogu biti:

  • Endometrioza - Kod tog stanja tkivo sluznice maternice raste izvan maternice. Naslage tog tkiva za vrijeme mjesečnice ponašaju se kao i normalna sluznica maternice, zadebljaju, pucaju i krvare svaki mjesec kako rastu i padaju vaše razine hormona. Budući da se to događa izvan maternice, krv i tkivo ne mogu izaći kroz rodnicu. Umjesto toga ostaju u donjem djelu trbušne šupljine gdje mogu nastati bolne ciste i fibrozne adhezije.
  • Napetost u mišićima dna zdjelice - Grčevi ili napetost u mišićima dna zdjelice mogu dovesti do kronične boli u zdjelici koja se stalno vraća.
  • Kronična zdjelična upalna bolest - Ona se javlja ako se uslijed dugotrajne infekcije, koja se često prenosi spolnim putem, naprave ožiljci na zdjeličnim organima.
  • Sindrom zdjelične kongestije - Neki liječnici smatraju da proširene vene varikoznog tipa oko maternice i jajnika mogu uzrokovati bol u zdjelici. Međutim, liječnici nisu suglasni da je sindrom zdjelične kongestije uzrok boli u zdjelici jer većina žena s proširenim venama u zdjelici nema bolove.
  • Ostatak jajnika - Ako tijekom potpune (totalne) histerektomije, kirurškog odstranjenja maternice, jajnika i jajovoda, mali komadić jajnika ostane u trbušnoj šupljini, isti se kasnije može razviti u bolnu cistu.
  • Fibroidi - Te nekancerogene izrasline u maternici mogu izazvati pritisak ili osjećaj težine u donjem trbuhu. Rijetko izazivaju oštru bol, osim ako zbog nedostatka hranjivih tvari počnu odumirati (degenerirati).
  • Sindrom iritabilnog crijeva - Simptomi povezani sa sindromom iritabilnog crijeva, nadutost, zatvor ili proljev, mogu biti izvor neugodne boli u zdjelici i pritiska.
  • Intersticijski cistitis - Intersticijski cistitis karakteriziraju kronična upala mokraćnog mjehura i često mokrenje. Bol u zdjelici se javlja kako se mokraćni mjehur puni, a privremeno olakšanje se osjeti kad se mjehur isprazni
  • Psihološki čimbenici - Depresija, kronični stres ili povijest seksualnog ili fizičkog zlostavljanja povećavaju rizik od kronične boli u zdjelici. Emocionalna bol pogoršava bol, a život s kroničnom boli doprinosi emocionalnoj boli. I tako nastaje zatvoren krug boli.

Zadnja izmjena: 10.04.2011.