Liječenje kronične boli u zdjelici


Liječenje kronične boli u zdjelici

Ako vaš liječnik može utvrditi točan podležeći uzrok, vaše će se liječenje usredotočiti na uklanjanje tog određenog uzroka. Međutim, ako se ne može pronaći uzrok boli u zdjelici, liječenje će se usmjeriti na ublažavanje boli.

Lijekovi

Ovisno o podležećem uzroku, liječnik može preporučiti nekoliko lijekova za liječenje vašeg stanja i to:

  • Lijekove za ublažavanje bolova - Lijekovi kao što su acetilsalcilna kiselina, ibuprofen ili acetaminofen, mogu djelomično ublažiti bol u zdjelici. Primjena samo lijekova za ublažavanje bolova rijetko kada rješava problem kronične boli.
  • Hormonska terapija - Dani kad imate bolove u zdjelici mogu se poklopiti s danima menstruacijskog ciklusa i hormonalnim promjenama koje kontroliraju ovulaciju i mjesečnicu. Kontraceptivne tablete i drugi hormonalni lijekovi mogu ublažiti bol u zdjelici.
  • Antibiotici - Ako je izvor boli infekcija, liječnik će vam propisati antibiotik.
  • Antidepresivi - Antidepresivi mogu pomoći kod različitih sindroma kronične boli. Triciklički antidepresivi, kao što je amitriptilin, nortriptilin i drugi, ublažavaju bol i imaju antidepresivni učinak. Pomažu pri ublažavanju boli u zdjelici čak i kod žena koje nisu u depresiji.

Specifične terapije

Liječnik može preporučiti specifične terapije ili postupke kao sastavni dio liječenja boli u zdjelici. Te terapije su sljedeće:

  • Fizikalna terapija - Primjena vrućeg i hladnog na donji dio trbuha, masaža i druge tehnike opuštanja mogu ublažiti bol u zdjelici. Liječnik može preporučiti vježbanje kako bi se učvrstili mišići dna zdjelice. Fizioterapeut će vam pomoći da usvojite tehnike borbe protiv bolova.
  • Transkutana električna stimulacija živaca (TENS) - Ovim se pristupom može ublažiti lokalizirana ili regionalna bol. Tijekom TENS terapije, elektrode prenose električne impulse na okolne živčane  putove čime se mogu kontrolirati ili ublažiti neke vrste bolova.
  • Psihološka pomoć - Vaša bol može biti usko povezana s depresijom, seksualnim zlostavljanjem, poremećajem osobnosti, razmiricama u braku ili porodičnom krizom. Dobivanje potpore za psihološke, društvenevi emocionalne izazove s kojima se suočavate može biti ključni dio vašeg plana liječenja.
  • Injekcije u ciljnu, bolnu točku - Ako vaš liječnik pronađe točno određenu točku u kojoj osjećate bol, može vam u nju dati injekciju lijeka, obično lokalnog anestetika s produženim djelovanjem, koji će blokirati bol i ublažiti neugodu.

Kirurški zahvat

Kako bi uklonio podležeći problem, liječnik može preporučiti kirurški zahvat:

  • Laparoskopski zahvat - U nekim slučajevima, zdjelične adhezije ili endometrijsko tkivo mogu se ukloniti laparoskopskim zahvatom. Tijekom laparoskopskog zahvata kirurg radi nekoliko malih zareza u trbuhu kroz koje uvodi instrument s kamerom.
  • Histerektomija - Posljednje rješenje koje liječnik može predložiti je histerektomija, kiruško odstranjivanje maternice. Histerektomija može biti rješenje za neke uzroke bola u zdjelici, ali se obično ne preporučuje, osim u slučaju da imate jake menstruacijske bolove koji nisu prestali nakon konzervativnog liječenja.

Vjerojatno ćete morati isprobati više raznih terapija dok ne pronađete ono što vam najviše odgovara.

Zadnja izmjena: 20.08.2019.