Hrana bogata B vitaminima povezana s manjim rizikom od predmenstrualnog sindroma (PMS)


Hrana bogata B vitaminima povezana s manjim rizikom od predmenstrualnog sindroma (PMS)

Rezultati studije provedene na više od 3.000 žena pokazali su da žene koje jedu hranu bogatu vitaminima B, tiaminom i riboflavinom, imaju za oko jednu četvrtinu manji rizik od predmenstrualnog sindroma (PMS)

No valja naglasiti da isti učinak na smanjenje rizika od predmenstrualnog sindroma nije uočen kod žena koje su uzimale dodatke vitamina B.

Ovi rezultati ne znače da tiamin i riboflavin sami po sebi spriječavaju razvoj predmenstrualnog sindroma, iako je i to moguće. Možda žene koje više konzumiraju vitamine također imaju i druge navike ili osobine koje imaju učinak na smanjenje rizika od PMS-a smatraju znanstvenici.

Predmenstrualni sindrom je stanje obilježeno nervozom, razdražljivošću, nestabilnošću osjećaja, tjeskobom, potištenošću, a ponekad i glavoboljama, edemima i bolovima u dojkama.

Predmenstrualni sindrom pojavljuje se 7 do 10 dana prije menstruacije, a nestaje nekoliko sati nakon početka menstruacije.

Teži oblik predmenstrualnog sindroma javlja se kod svake šeste žene, a ponekad se liječi kontracepcijskim tabletama ili antidepresivima.

Smanjenje rizika od predmenstrualnog sindroma putem odgovarajuće prehrane može biti alternativa za gore navedene terapije koje su skupe i mogu imati nuspojave.

Tiamin (B1) jedan je od najduže poznatih vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskim djelovanjem. Vitamin B1 je organska molekula sastavljena od pirimidinskog i tiazolskog prstena povezanog metilenskim mostom.

Nalazimo ga u raznim vrstama hrane, neljuštenim žitaricama, kvascu, mlijeku, mesu, voću, povrću, cerealijama, orahu i sjemenkama. Brašno i pekarski proizvodi često se obogaćuju vitaminom B1 i služe kao pojačani izvor. Dugotrajnim kuhanjem hrane može doći do gubitka tiamina.

Deficijencija vitamina B1 uzrokuje beriberi s perifernim neurološkim, cerebralnim, kardiovaskularnim i gastrointestinalnim simptomima.

Riboflavin (B2) spada u grupu vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskom funkcijom. Najčešće se u organizmu nalazi u vezanoj formi kao flavin mononukleotid (FMN) i flavin adenin dinukleotid (FAD). U obliku FMN i FAD-a sudjeluje u organizmu u osnovnim reakcijama metabolizma, pa ga nalazimo u svakoj stanici.

Izvori vitamina B2 su jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac i zeleno povrće. Kuhanjem hrane i izlaganjem sunčevom svjetlu može se izgubiti manji dio riboflavina.

Kod manjka riboflavina javljaju se lezije unuar usne šupljine, na oku koži i genitalijama.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition