Malarija


Malarija se prenosi ugrizom komaraca, a izazivaju je četiri različita specijesa Plasmodia. Može se prenijeti i transfuzijom, transplantacijom organa te s majke na dijete. To je teška, a može biti i kobna bolest, ali je preventabilna.

Najčešće se javlja u središnjoj i južnoj Africi, Aziji i na Pacifiku te u Središnjoj i Južnoj Americi. Opasnost od zaraze ovisi o području, duljini boravka te o tome boravi li se u gradovima ili selima.

Bolest ima simptome slične gripi, a nastaju 7 dana nakon uboda zaraženog komarca i ciklički se pojavljuju, a između su razdoblja kad se bolesnik osjeća dobro. Kod malarije javlja se vrućica, glavobolja, zimica, anemija, žutica, povećana jetra i slezena.

Ne postoji cjepivo, ali postoje profilaktički lijekovi koji mogu spriječiti nastanak bolesti, no ni jedan potpuno.

Profilaktički lijek preporučit će liječnik jer se terapija razlikuje ovisno o području kamo se putuje, budući da su uzročnici često rezistentni na terapiju.

Ostale mjere prevencije su upotreba repelenata s DEET-om i odjeća dugih rukava i nogavica te spavanje ispod mreža koje su pošpricane repelentima koji sadržavaju piretroid.

Treba imati na umu da se najveći broj komaraca javlja u zoru i sumrak.

Malarija – endemska područja u zapadnoj hemisferi

malarija1

Malarija – endemska područja u istočnoj hemisferi

malarija2

Malarija – područja gdje treba posebno obratiti pozornost na rezistenciju na terapiju

malarija3

Zadnja izmjena: 13.12.2010.