Netifusne infekcije salmonelama


Salmoneloza je zarazna bolest izazvana bakterijom salmonellom koja se nalazi u hrani, najčešće životinjskog podrijetla (premda i povrće može biti zaraženo) i nedovoljno termički obrađenoj, a zarazu neopranim rukama mogu prenositi i ljudi koji rade s hranom.

Bolest prenose i zaraženi kućni ljubimci, a nakon diranja reptila potrebno je odmah oprati ruke jer su oni često rezervoar bakterija.

Zaraženi dobiju proljev, visoku temperaturu i grčeve u trbuhu 12 – 72 sata nakon što su konzumirali zaraženu hranu ili vodu, a stolice su obično vodenaste.

Bolest traje od 4 do 7 dana i uglavnom svi ozdrave bez terapije, iako katkad može biti tako teška da se bolesnik mora smjestiti u bolnicu i dobiti antibiotsku terapiju (imunokompromitirane osobe).

Salmoneloza se može prevenirati pranjem ruku, zaraženi ne smiju raditi s hranom, hrana mora biti dobro termički obrađena, osobito u ljetnim mjesecima, mlijeko mora biti pasterizirano.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.