Oralni mikrobiom povezan s trostruko većim rizikom od raka gušterače


Oralni mikrobiom povezan s trostruko većim rizikom od raka gušterače

Dvadeset i sedam vrsta bakterija i gljivica među stotinama koje žive u ustima ljudi zajednički su povezane s 3,5 puta većim rizikom od razvoja raka gušterače, pokazuje nova studija.

Osim toga, procjenom sastava oralnog mikrobioma svakog sudionika, znanstvenici su prvi put razvili alat koji bi mogao procijeniti njihov rizik od raka. Profiliranjem bakterijskih i gljivičnih populacija u ustima, onkolozi bi mogli prepoznati one kojima je najpotrebniji probir za rak gušterače.

Inače, stručnjaci već dugo primjećuju da su osobe s lošim oralnim zdravljem podložnije raku gušterače od onih sa zdravijim. Nedavno su znanstvenici otkrili mehanizam koji bi mogao pomoći u objašnjavanju ove veze, otkrivši da bakterije mogu putovati kroz progutanu slinu u gušteraču.

Oralni mikrobiom, raznolika zajednica bakterija i gljivica koje nastanjuju usta, sve se više proučava zbog svoje potencijalne uloge u ljudskom zdravlju.

Smatra se, da ovi rezultati pružaju novi uvid u odnos između oralnog mikrobioma i raka gušterače.

Izvor:
JAMA Oncology