Povišena razina šećera u krvi može povećati rizik od raka gušterače


Povišena razina šećera u krvi može povećati rizik od raka gušterače

Prema rezultatima nove studije, izgleda da povišene razine šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja raka gušterače. Inače, petogodišnja stopa preživljavanja za ljude s rakom gušterače je samo devet posto, jer je bolest teško dijagnosticirati te se rak često dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti kada se bolest proširila iz gušterače u druge dijelove tijela.

U ovoj studiji na nacionalnoj razini, znanstvenici su pratili učestalost raka gušterače u Koreji prema razinama šećera u krvi koristeći nacionalnu bazu podataka za više od 25 milijuna pacijenata. Otkrili su da se s porastom razine šećera u krvi učestalost raka gušterače značajno povećala ne samo kod populacija dijabetičara, već i kod onih s predijabetesom ili normalnim rasponom razine šećera u krvi.

Smatra se da rano otkrivanje hiperglikemije te modifikacija životnih navika mogu poboljšati profil glukoze te samim time i smanjiti rizik od raka gušterače.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism