Abnormalni jetreni testovi povezani s lošijim ishodima COVID-19


Abnormalni jetreni testovi povezani s lošijim ishodima COVID-19

Američki znanstvenici s Yale Liver Center otkrili su da pacijenti s COVID-19 imaju abnormalne jetrene testove (jetrene probe) po mnogo većoj stopi nego što su to sugerirala ranija ispitivanja. Otkrili su i da je viša razina jetrenih enzima - proteina koji se oslobađaju kada je jetra oštećena - povezana s lošijim ishodima za ove bolesnike, uključujući prijem na odjel intenzivne skrbi, mehaničku ventilaciju i smrt.

Inače, prethodne studije provedene u Kini pokazale su da otprilike 15% bolesnika s COVID-19 ima abnormalne jetrene testove. 

Ovo istraživanje je pokazalo da je učestalost abnormalnih jetrenih testova mnogo veća - između 41,6% i 83,4%, ovisno o specifičnom testu.

Pratili su se rezultati standardnih jetrenih testova - alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) čije povišenje ukazuje na upalu u stanicama jetre, bilirubina čije povišenje ukazuje na disfunkciju jetre, te alkalne fosfataze (ALP) čije povišene razine mogu ukazivati na upalu žučnih vodova.

Iako nije jasno zašto je učestalost abnormalnih jetrenih testova jetre toliko veća nego u prethodnim studijama iz Kine, pretpostavlja se da postoje druge zdravstvene razlike između Kineza i Amerikanaca koje bi to mogle objasniti poput veće učestalosti masne jetre u Amerikanaca.

Valja spomenuti, da su u tijeku dodatne kliničke i laboratorijske studije kako bi dodatno razumio utjecaj COVID-19 na patologiju jetre. 

Izvor:
Hepatology, YaleNews